До складу делегації, яка відвідала главу ПЦУ, також увійшли Давид Машек – радник-посланник посольства, Мартін Хрдлічка – голова ради Товариства «Свята Людмила 1100 років», староста м. Тетін та Мирослава Яничатова – менеджер проектів товариства.

Під час зустрічі сторони обговорили питання співпраці та проведення спільних заходів. Йшлося і про відзначення 1100-ліття з дня мученицької кончини св. Людмили, яка є визначною постаттю для чеського народу.

Звертаючись до предстоятеля ПЦУ, посол Радек Матула, зокрема, зазначив: «Хотів би щиро привітати Вас зі створенням Української Церкви та обранням Вас на посаду її очільника. Бажаю здоров’я, сил, енергії та натхнення, щоб керувати Церквою в період, коли існує чимало викликів. Хотів би запевнити у неперервній та усесторонній підтримці України з боку Чеської Республіки. Постать св. Людмили важлива для усього християнського світу, тому ми хотіли б знайти можливість згадати її ім’я і в Україні. Вірю, що цей проект  міг би зблизити наші країни».

Митрополит Епіфаній, своєю чергою, подякував послу за вітання та зазначив, що здобуття автокефалії є непересічною подією в історії України. «Україна зараз перебуває у складному стані, фактично у стані війни, тому Ваша підтримка важлива для нас. П’ять років тому ми обрали Європейський вектор розвитку, вірю, що будемо рухатись ним і на далі. Єдність у різноманітті є девізом Європейського Союзу, це означає, що ми можемо прагнути спільності при цьому зберігаючи свою ідентичність. А свята Людмила є шанованою і в Православній Церкві, тому ми готові долучитися до проектів, які Ви пропонуєте. Хочу також сказати, що Помісна Українська Православна Церква відкрита до спілкування з Православною Церквою Чеських земель і Словаччини і можливо спільні заходи з приводу 1100-ліття з дня мученицької кончини св. Людмили стануть точкою нашого взаємозв’язку», – цитує сайт ПЦУ Епіфанія.

На завершення зустрічі Предстоятель подарував високоповажним гостям пам’ятні книги.

Теги: