Питаннями, які розглядали учасники зустрічі, були: чи можливе зображення Бога? чи не є гріхом мистецтво як прояв особистості та своєї волі? які витоки має іконоборство?

Художник Олександр Клименко, один із співзасновників проекту «Ікони на ящиках від набоїв», зображує ікони на дошках з ящиків, привезених із зони бойових дій. Цей проект стартував чотири роки тому в Софії Київській і символізує перетворення смерті на життя. Тут ікона виступає у ролі життя та воскресіння для бійців. Сам Олександр називає тих, хто привозить йому ці ящики, безпосередніми учасниками проекту, та вважає, що такі ікони неабияка терапія для тих, хто воює на передовій. Гроші від продажу цих ікон відправляють до шпиталей, де лікуються поранені військові. За словами Олександра Клименка, подібні ікони – спроба повернутись до миру з війни: «Це спроба вивезти людей з віртуального переживання цієї війни у реальність».

У Софії Київській дискутували про зображення Бога і причини іконоборства

Іконописець та художниця  Стефа Біленко розмірковувала над тим, чому виникло іконоборство. Вона згадала, як колись християни прикрашали іконами одяг, посуд, та взагалі замінили ними Господа: «Через те, що перші люди втратили спілкування з Богом, вони не могли його зобразити. Щоб не спотворити це».

Художники та іконописці зазначали, що «причиною іконоборства є самі християни: вони зробили з ікони фетиш, щось, чим можна було кичитись».

Щодо відомого зображення Христа на східній брамі в Едесі сучасний український художник Юрій Нагулко додав: «Якщо Ісус сам явив нам себе, то ми маємо право його зобразити». Також живописець розповів, що в дитинстві, ще не маючи християнського світогляду, зробив собі хрестик з ложок, який не знімав тривалий час. Тобто був християнином з дитинства. «Ми народжуємося християнами. Хрест є в кожній душі», - додав він.

Нагадаємо, що у сучасному православ'ї, зокрема у "канонічних" київських храмах, часто використовують неканонічні ікони, навіть ті, які були соборно заборонені — зокрема, такою є ікона Трійці, де Бога-Отця зображено у вигляді голуба.

Теги: