Із нунцієм співслужили єпископ-коад’ютор Одесько-Сімферопольський Станіслав Широкорадюк, єпископ-помічник дієцезії Яцек Пиль та екзарх Одеський і адміністратор Кримський владика Михаїл Бубній (УГКЦ).

Статус малої базиліки надав храмові папа Римський Франциск, щоб підкреслити його надзвичайну роль у збереженні (в радянські часи), відродженні (у посткомуністичний період) і поширенні християнства не тільки в Одесі, а й на всьому Півдні України. Адже титул базиліки надають не з огляду на монументальність чи інші архітектурні особливості споруди, а тоді, коли йдеться про непересічну активність вірних і духовенства.

В урочистості взяли участь отці салезіяни, які з 1958 року – тоді в особі легендарного отця Тадеуша Хоппе – опікуються парафією, сестри салезіянки, інші одеські священики, черниці й віряни.

В Україні це вже третій храм, який удостоївся статусу малої базиліки. 1910 року такий титул отримала катедра Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові, а 19 липня 2014 року – храм Воздвиження Святого Хреста у Чернівцях.

Теги: