Розпочав конференцію ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін.

На пленарному засіданні з доповідями виступили ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості (Київ) прот. Георгій Ковалленко — «Яким має бути православний календар у ХХІ столітті: проблеми і перспективи»; викладач Київської православної богословської академії прот. Андрій Дудченко — «Святість народу Божого в есхатологічній перспективі літургійного богослов’я»; Дарія Морозова — «Сирійський і грецький погляди на святість: зустріч у Антіохії».

«Мій виступ був про проблеми і перспективи православного календаря у ХХІ столітті, про його логіку і структуру, про актуалізацію і наповнення сенсами, про нові формати і можливості технологій, про демосковізацію і деполітизацію, а також про приклади святості, просвіту і Євангеліє. Православний календар як органайзер життя Церкви», — зазначив о. Георгій Коваленко.

Прот. Андрій Дудченко коментує свій виступ: «Говорив про святість людини в есхатологічній перспективі літургійного богослов’я. Простіше: святість — не тільки те, до чого ми покликані в майбутньому, але якими ми можемо ставати вже зараз через єднання з воскреслим Христом. У літургії ми стаємо тими, ким покликані бути, —народом Божим. “Є тільки одна причина для суму — не бути святим”, — писав Леон Блуа, якого любив читати Шмеман. Приємно вражений рівнем конференції, академії та організації процесу. Щира подяка ректору — отцю Володимиру Вакіну за запрошення».

Науковий секретар Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості о. Богдан Огульчанський модерував одне з секційних засідань, де мав виступ на тему «Шанування новомучеників ХХ століття як імпульс до церковної відкритості».

Також модератором однієї з секцій виступила лектор Відкритого православного університету Ірина Преловська, яка мала виступ «Канонізація новомучеників українських: загальний огляд проблеми».

Під час роботи конференції доповідачі та учасники обговорили ряд питань на церковно-історичну та богословську проблематику, серед яких: богонатхненність Священного Писання та витоки святості провісників Одкровення; шанування новомучеників ХХ століття як імпульс до церковної відкритості; Sanctity and consciousnes, поняття «святості» у філософсько-релігійному дискурсі; святість як універсальний принцип життєдіяльності православного віруючого; співвідношення документального матеріалу і агіографічного канону (на прикладі житія новомученика Олександра Нікольського); канонізація новомучеників українських: загальний огляд проблеми; священномученик Сергій Захарчук (1915-1943) — випускник Волинської духовної семінарії; книга «Українські святі» митрополита Анатолія (Дублянського): українська агіографічна традиція діаспори; богослов’я комунікації — сучасний вияв богопізнання; Православна Церква в інформаційному просторі української політичної еміграції міжвоєнної Чехословаччини (1921-1939); вдосконалення людини як прагнення до Богонаслідування: становлення концепту в європейській культурі; шлях до святості в сучасному світі; Томос для України у західних Mainstream media та інші.

Теги: