Рік тому ГО ”Фонд Великий льох” під патронатом Православної Церкви України зініціювала масштабні пошуки праху гетьмана України Богдана Хмельницького.

До наукової експедиції увійшли авторитетні українські науковці: археологи, геофізики та історики, а також знані незалежні експерти. Місцем для пошуку стала Свято-Іллінська родинна церква-усипальниця, що в Суботові. За офіційною версією, саме тут і було поховано Богдана Хмельницького та його сина Тимоша.

Цікаво, що пошуки могили Богдана Хмельницького розпочалися невдовзі після його поховання. Про деякі з них згадував поет Тарас Шевченко у своїй поемі “Великий льох”. Проте всі вони були безуспішними. А на початку ХХ століття до знаменитої Свято-Іллінської церкви навіть приїхала перша експедиція археологів.

Востаннє археологи досліджували ґрунт церкви відносно недавно – 2005 року. Та попри цікаві знахідки у сфері культурних артефактів, склеп із рештками Богдана Хмельницького дослідники так і не знайшли. Коли доходили до так званого материкового ґрунту на глибині 1,7 – 2 метри, що передбачено традиційними методами дослідження, пошуки припиняли. Бо археологи були переконані, що нижче нічого вже немає. А історики переконували, що в ті часи не ховали людей на глибині більше як 3 метри.

Втім, результати нещодавніх досліджень у Суботові приголомшили. На глибині понад 2 метри науковці зафіксували геофізичну аномалію, джерелом якої може бути великий археологічних об’єкт.

Ксенія Бондар, кандидат геологічних наук, старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії теоретичної та прикладної геофізики Інституту геології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, розповіла: “За результатами обробки даних георадарного зондування ми отримали чітке тривимірне зображення аномалії у центральній частині церкві. Її геометрія та розміри (довжина 3 м, ширина 1,3 м) відповідають об’єкту, схожому на склеп. У світовій практиці відомі аналогічні розташування склепів, скажімо, у храмах Західної Європи. Це лише підтверджує, що місце у центральній частині церкві в ті часи часто використовували для поховань. До речі, ще 1970 року саме центральну частину церкви, де ми передбачаємо наявність склепу, досліджував відомий український археолог Роман Юра. У своєму щоденнику він відмітив зміщення фундаментної плити однієї з колон на північ, у бік, як ми думаємо, вхідного тунелю до передбачуваної підземної споруди. Проте їм не вистачило буквально метра, аби дійти до об’єкта”.

Іван Ільчишин, геофізик, незалежний експерт, продовжує: “Скажу відверто, спочатку я взявся за дослідження в Суботові лише тому, що мене попросили допомогти люди, яких я поважаю. Та коли почав працювати… Знаєте, до Свято-Іллінської церкви георадарним методом я дослідив понад 100 церков та храмів. Проте з власного досвіду знаю лише два випадки, коли в середині церкви, на глибині понад 4 метри, були аномалії, схожі на крипти. Свято-Іллінська церква у Суботові стала в моєму списку третім таким об’єктом. За результатами мого дослідження, там було знайдено 4 аномалії, одна із них на 90% є криптою. Окрім того, є сліди ймовірно засипаного підземного проходу з південно-західної стіни церкви в бік вівтаря або до підземної крипти. Для перевірки отриманих даних потрібні археологічні та інженерно-геологічні дослідження. Та чи не найбільша інтрига наших досліджень в тому, що до цієї знахідки історики в один голос переконували, що в ті часи на такій глибині не ховали”.

Лариса Виногродська, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України, зауважує: “У нас є вагомі підстави припускати, що один зі знайдених підземних ходів, імовірно, веде до церкви. Його зафіксовано на глибині 4,5 метра. Якщо є хід, значить, він кудись веде. А зважаючи, що територію Свято-Іллінської церкви перетворили на цвинтар лише у XVIII столітті, коли згоріла Михайлівська церква, то попереду багато цікавих відкриттів. Адже ми досліджуємо місце, де понад 300 років тому поховали гетьмана України, який став символом української незалежності та державності. Наступний етап дослідників – зондування стін церкви сучасними технічними засобами. До речі, для цього достатньо малих отворів у стінах. Ми маємо докопатися до істини. Важливо, щоб держава підтримувала продовження цих досліджень”.

Сенсаційною та символічною у нещодавніх пошуках праху великого гетьмана стала також знахідка цінного історичного документа. Як повідомила науковиця Ксенія Бондар, це сталося, коли їхня група шукала в державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці ім. В. Заболотного зображення Іллінської церкви для реконструкції послідовності подій. І саме тут вчені натрапили на копію метрики Іллінської церкви (оригінали зберігають у Санкт-Петербурзі), її склав ще 1885 року вчитель Медведівської церковно-приходської школи О. Татаров. У метриці чітко записано, що праворуч церкви біля середньої колони, ближче до заходу, є склеп Зиновія Богдана Хмельниьцкого та його сина Тимоша, закиданий будівельним сміттям під час перебудови церкви. “Зважаючи на такі обставини, вже невдовзі ми проведемо електрометричне зондування місця, яке зазначене в метриці та яке є неподалік вже знайденої аномалії”, – каже Ксенія Бондар.

Знайдена копія метрики також підтверджує офіційну версію поховання, яку своїх книгах описав один із найкращих біографів Хмельницького Іван Крип’якевич.

Павло Костенко, ініціатор та організатор пошуків поховань Богдана Хмельницького, голова ГО “Фонд Великий льох”, народний депутат (Об’єднання “Самопоміч”), каже: “Коли ми організовували експедицію, то наша принципова позиція була залучити до пошуків провідних українських науковців. Як результат, маємо два висновки наукового дослідження –від геофізиків національного університету ім. Т. Шевченка та знаного незалежного експерта Івана Ільчишина. У них чітко зазначено, що під церквою у Суботові є наявні підземні споруди. Особливо почесно та відповідально, що нашу місію благословив сам предстоятель Православної Церкви України Епіфаній. За його сприяння було призначено голову організаційного комітету з пошуків поховань Богдана Хмельницького, який очолив керуючий Черкаською єпархією Православної Церкви України митрополит Іоан”.

Теги: