"До отримання Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію Церква в Україні мала спілкування з тими, хто серед православних бажав спілкування з нею. Після отримання Томосу Православна Церква України має і підтримує церковно-канонічне спілкування зі Вселенським Патріархатом і лише з тими Церквами, з якими таке спілкування має Вселенський Патріархат. Участь вказаної вище особи у Літургії не означає, що Православна Церква України визнає юрисдикцію, до якої він належить, чи має з цією юрисдикцією церковно-канонічне спілкування. Якщо комусь цією подією було завдано шкоди, то запевняємо, що відбулося це не навмисно", - йдеться у повідомленні прес-служби від 14 червня.

При цьому висловлюється сподівання, що "у майбутньому всі церковні питання, які зараз турбують побожний чорногорський народ так само, як донедавна вони турбували український народ, будуть вирішені на благо повноти Православної Церкви, у відповідності до канонічного порядку, за участі Вселенського Патріархату як Першого Престолу і Матері-Церкви".

Також ПЦУ сподівається, що "улюблена у Христі Сестра Сербська Православна Церква встановить церковно-канонічне спілкування з Православною Церквою України".

Теги: