Церковний бальзамарій або єлейницю і оплавлені бронзові злитки археологи знайшли на території міського парку Буська. Фахівці вважають, що знахідки були виготовлені у XII столітті.

Розкопки на території Малого городища у Буську ведуться ще з 2015 року. Незабаром після початку робіт археологи виявили залишки оборонних споруд ХІІІ століття та сліди могильника ХІІ століття. За рік під культурним шаром на утрамбованій глині знайшли уламки плитки з візерунками, що вказувала на розташування культової споруди на цьому місці, а влітку цьогоріч — церковне начиння та ювелірні прикраси.

«Після 4 років розкопок археологам таки вдалося знайти місцезнаходження першого християнського храму у княжому Буську. У липні дослідники розчистили фрагмент керамічного мощення підлоги руського храму. Імовірно, йдеться про церкву Богоявлення, яка згадується у втраченому Буському літописі і спорудження якої пов’язують із правлінням першого Буського князя Давида Ігоровича. А вчора, 5 серпня, знайшли церковне начиння: бальзамарій та єлейницю», – розповів керівник розкопок Петро Довгань.

Під час ремонту двору монастиря у Збаражі знайшли скарб
2 серпня 2019 року під час земляних робіт на території двору монастиря отців Бернардинів в м. Збаражі у Тернопільській області на глибині 1 м. було виявлено скляну посудину наповнену монетами (Республіки Польща) міжвоєнного періоду 1923-1939 рр.

Вага знайденого скарбу становить 6 кг. і складається з монет номіналом від 1 гроша до 1 злотого. Після наукового дослідження дана знахідка поповнить запасники Національного заповідника “Замки Тернопілля”.

Теги: