У молитовну дорогу також вирушили паломники, рідні яких зараз працюють у 12 країнах: Польщі, Чехії, Німеччині, Італії, Іспанії, Ізраїлі, Литві, Росії, США, Канаді, Данії й Австрії. Духовний супровід здійснювали священники Київської архиєпархії УГКЦ о. Антон Борис (духовний провідник прощі) та о. Іван Стефанишин.

Загалом цього року у прощі взяло участь 268 паломників із 9 областей України (Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Донецької, Житомирської та Вінницької) віком від 7 до 86 років. Із наближенням до Зарваниці кількість паломників постійно збільшувалася, оскільки до прощі приєднувалися люди з придорожніх міст і сіл.

Засновником прощі мігрантів і їх родин є о. Василь Поточняк, який свого часу в Італії зорганізував понад 70 українських парафій. Сьогодні вона найдовша в Україні: за 10 днів її учасники проходять у середньому 300 км. Щороку організатори вибирають інший маршрут для прочан, які проходять його з молитвою за мешканців придорожніх міст і сіл та добробут України.

За традицією, під час прощі її учасники харчуються лише тим, що їм посилає Бог через добрих людей. Цього року шлях проходив, зокрема, через м. Долину, де підтримати їжею та ночівлею охоче погодилися парафіяни храму Серця Ісуса і серця Марії. Щороку тут зупиняються на ночівлю учасники прощі з Івано-Франківська до Гошева. Парафіяни місцевого храму під керівництвом о. Вітольда Левицького організовують для них ночівлю і харчування. Так само радо 4–5 серпня місцеві парафіяни прийняли в себе учасників прощі мігрантів.

Хоча до храму Серця Ісуса і серця Марії у м. Долині паломники прийшли пізно (пів десятої вечора), однак усі взяли участь у молебні до Богородиці та вечері. Після цього відбувся концерт духовної пісні у виконанні о. Вітольда Левицького. Слухаючі відчули духовне піднесення, захоплення і радість, про що свідчили теплі оплески. Також вони були приємно здивовані можливістю парафії приймати таку велику кількість людей: тут є декілька спальних приміщень і ванних кімнат. Частину людей прийняли в себе вдома місцеві парафіяни.

Організатори прощі дякують за ночівлю та харчування прочан парафіянам храму Серця Ісуса і серця Марії, а також парафій Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Андрія Первозванного м. Долини й небайдужих підприємців міста.

Теги: