Конференція приурочена до 120-річчя від дня народження закарпатського та афонського старця і подвижника благочестя ієросхимонаха Аввакума (Вакарова; 1899 - 1972), який був духовним сином прп. Олексія (Кабалюка) Закарпатського та прп. Силуана Афонського і багато років на Афоні ніс послух економа, члена Собору старців та антипросопа (повноважного представника) Пантелеймонівського монастиря при Священному Кіноті Афона

Організатори конференції - Мукачівська православна єпархія УПЦ (МП), Богословсько-історичний науково-дослідний центр ім. архім. Василія (Проніна) та Міжнародний інститут афонської спадщини разом з Державним архівом Закарпатської області, Архівом Сербської Павославної Церкви, Варшавською богословською християнською академією, Науково-дослідним інститутом державно-конфесійного права та державно-церковних відносин Ужгородського національного університету (УжНУ), Центром історично-релігійних студій «Логос» ДВНЗ «УжНУ», Філологічним факультетом ДВНЗ «УжНУ».

Робота секцій конференції планується за такими темами:

-              Закарпаття та Афон: духовно-культурні зв’язки.

-              Закарпатський та афонський подвижник благочестя ієромонах Аввакум (Вакаров; 1899 - 1972 рр.).

-              Традиції ісихазму, православне чернецтво та монастирі.

-              Давня література Закарпаття і церковна традиція.

-              Кириличні рукописні книги та стародруки на Афоні, Балканах та в Центрально-Східній Європі.

-              Практика богослужбового співу та традиції місцевих вимов (ізводів) церковнослов’янської мови.

-              Особистість і Церква: феномен подвижництва та його роль.

Під час конференції відбудеться презентація нової книги про закарпатського та афонського старця ієросхимонаха Аввакума (Вакарова), яка зараз готується до друку Міжнародним інститутом афонської спадщини. У книзі на основі невідомих раніше архівних документів буде розкрито як життєвий шлях старця Аввакума, так і історія відродження Православ’я на Закарпатті в ХХ ст. та історія Пантелеймонівського монастиря на Афоні з 1920-х по 1970-ті рр.

Робочі мови конференції: українська та інші слов’янські. Кількість учасників обмежена. Можлива заочна участь.

Для участі в конференції необхідно до 10 жовтня 2019 р. надіслати заявку з темою доповіді на електронну пошту: jurijdanilec@gmail.com, вказати тему доповіді та відомості про автора (прізвище, ім'я, по батькові, науковий ступінь, вчене звання або духовний сан, місце роботи , посада, адреса, домашній або мобільний телефон, електронну адресу і т.д.).

Матеріали конференції будуть надруковані у науковому збірнику «Наукові записки БІНДЦ».

Контактні телефони оргкомітету: +380506928781, jurijdanilec@gmail.com


Теги: