Президенти ССЕЕ і KEK закликають як поодиноких християн, так і всі християнські спільноти бути вірними своєму християнському покликанню і засвідчити відповідальність за створіння – і бути добрими опікунами світу довіреного Творцем. Заклик до відповідальності за створіння поєднаний із запрошенням до святкування «Часу створіння», відповідно до своєї духовної та літургійної традиції та у спільній християнській вірі в Бога Творця.

2 вересня 2019 року опубліковано послання глави ПЦУ митрополита Епіфанія з нагоди Дня молитви за довкілля. У ньому нагадується, що минуло 30 років, коли Вселенський патріарх Димитрій започаткував традицію відзначати Новий рік Церкви 1/14 вересня молитвою за довкілля. Нещодавно постановою Синоду ПЦУ таке свято встановлено і в Українській Церкві.

"Творець постійно нагадував нащадкам Адама, що Він не тільки переймався ними, а й рештою творіння. Таким чином, врятувавши родину Ноя від Потопу та початки кожного виду тварин, Бог уклав заповіт не тільки з людьми, але і з "кожною живою душею, яка з вами, з птахами та худобою та з усіма звірами" землі "(Бут. 9: 10). Господь відкрив пророкові Іоні, що Він співчував місту Ніневії не лише через людей, а й через худобу, яка там мешкає (Іона 4:11)", – йдеться у посланні глави ПЦУ. – У Новому Завіті Спаситель також підтвердив, що Він не тільки піклується про людей, але і прославляє польові квіти і дає їжу птахам неба (Мф. 6, 26-30). Забуття цього важливого виміру Об'явлення відштовхує нас від серця православної духовності".

Згідно рішення Синоду ПЦУ, цього року вперше в період з 1 по 14 вересня в парафіях і монастирях ПЦУ звершуються молебни за довкілля і проходити екологічні події.

Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості (Київ), парафія святого благовірного князя Ярослава Мудрого ПЦУ, що в Софії Київській, а також громадський рух "Почайна" вирішили долучитися до спільної молитви, обговорити богословські засади екологічного руху православних християн і долучитися до реальних екологічних ініціатив. 8 вересня вони влаштують еко-молебень і богословську розмову про екологію. 

Бюро УГКЦ з питань екології також оголосило Всеукраїнський конкурс «Відповідальність за створіння». Мета конкурсу – плекання християнської відповідальності за створений Богом світ – природу.

Теги: