Мета «Кронау-фест» - нагадати історію цієї місцевості. Селище Високопілля було засноване 1869 року німцями-переселенцями й мало назву Кронау - від однойменного німецького населеного пункту, звідки прибули іноземці. Колоністи розвинули на цих землях власне виробництво борошна, черепиці, вина.

Будівлі тодішніх переселенців збереглися до теперішнього часу, додаючи місцевості історичної й туристичної привабливості. «Ми організували історичний екскурсійний маршрут - наш музей, до речі, розміщений у колишній німецькій школі. Там, де була німецька гімназія, нині спеціалізована школа-інтернат «Обдарованість» обласної ради, тут навчаються діти з усієї Херсонщини. Будівля Центру культури і дозвілля - це колишня центральна кірха. Збереглась ще одна кірха, але тепер вона перебудована і там православна церква», - розповів голова Високопільської ОТГ Руслан Застава.

За його словами, зараз звернули увагу й на старе німецьке кладовище. «Власне етнічних німців у селищі майже не лишилось. Основна частина виїхала на історичну батьківщину. Звісно, хтось приїздить у відпустку до родичів чи знайомих, проте зв’язків на рівні органів місцевого самоврядування з колишніми земляками та їхніми нащадками немає”, - сказав Руслан Застава.

Тому фестиваль важливий для встановлення таких зв’язків і розвитку туризму на Херсонщині, де із закінченням літнього сезону продовжують пропонувати цікаві туристичні локації.

За словами начальниці управління культури Херсонської ОДА Світлани Думинської, Високопілля славиться цікавими спорудами, пов’язаними з історією німців-колоністів, є плани розвивати «Кронау-фест», щоб він привернув увагу етнічних німців, які проживають в Україні, і громадян Німеччини.

Теги: