Дитячий паліативний стаціонар діятиме при Інституті педіатрії, акушерства та гінекології ім. академіка О.М. Лук'янової НАМН України. Тут облаштовано дві кімнати, які можуть прийняти 5-6 маленьких пацієнтів. З дітьми також можуть перебувати батьки.

На прес-конференції з нагоди відкриття центру, який покликаний допомогти родинам, що мають важкохворих або невиліковних дітей, виступили Микола Кулеба, Уповноважений президента України з прав дитини, Олександра Телятникова з "Благодійного фонду ім. св. Луки (Войно-Ясинецького)", головний лікар ІПАГ Любов Слєпова, Паскаль Вайє - засновниця фонду "Маленькі серця", Санін Мерджан з фонду Г. Степіча, єпископ Станіслав Широкорадюк, коад'ютор Одесько-Сімферопольської дієцезії та апостольський адміністратор Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ.

Зокрема, Паскаль Вайє, засновниця фонду "Маленькі серця", що сприяв у створенні та функціонуванні центру, є мамою всиновлених 5-х дітей, і всі вони різних національностей. Коли вона почула, що є можливість відкрити такий центр, то одразу вирішила допомогти. "Цей короткий час важкохвора дитина має прожити в любові та єдності. Фонд "Маленькі серця" вже 13 років співпрацює з Caritas-Spes та допомогає у реалізації багатьох проектів на користь дітей", - сказала вона.

Паліативне відділення при ПАГу зовсім не схоже на звичайні лікарняні палати: є окрема кухня, вихід на вулицю, стіни прикрашені картинами, тільки апарати життєзабезпечення і ліки на тумбочках видають, що це не звичайна дитяча. Картини для відділення намалювала юна художниця, 12-річна Соломія, яка хотіла таким чином підтримати дітей, які  перебуватимуть тут на лікуванні. Відвідуючи у відділені Кирила з Запоріжжя (11 років) та Андрія з Києва (16 років), Паскаль Вайє намагалася з ними порозумітись та підбадьорити. А також пообіцяла днями повернутись, але не з пустими руками, а з іграшками та книгами, які діти тут досить активно читають. У коридорі стоїть спеціальна шафа для книжок, де чільне місце займає Біблія, яку під час відкриття подарував єпископ Станіслав Широкорадюк.

"Нашим завданням як Церкви є створення духовного супроводу для дітей та батьків", - зазначив на прес-конференції єпископ Станіслав Широкорадюк.

Під час розмови мама Кирила, Тетяна, підкреслила, що це відділення є великим добром. адже є можливість бути окремо з дитиною. "Тут є тиша, спокій. Для мого сина це дуже добре, бо він часто має головний біль. Дуже зручно, що є окремий вихід, бо іноді вночі треба бігти до аптеки", - ділиться вона. На запитання, як їй вдається зберігати радість та посмішку не зважаючи на важкі ситуації в житті, а також і хвороби сина, Тетяна відповіла: "Радість я знаходжу в своїй дитині. Він сам також радіє. Я це бачу. Як я тоді можу плакати? А ще мені допомагає надія та віра в Бога. Ми тут вже довший час, майже місяць... живемо як вдома", - підсумовує Тетяна.

Теги: