Любомир Гузар – український релігійний діяч, священник, єпископ, верховний архієпископ Львівський, десять років був предстоятелем Української Греко-Католицької Церкви. Свого часу він переніс свою резиденцію зі Львова до столиці, підкреслюючи тим самим національне, а не локальне значення УГКЦ.

«Уже кілька десятків років Блаженніший Любомир Гузар залишається моральним авторитетом для цілого покоління українців. Завдяки йому греко-католицька церква стала не просто однією з найбільш популярних в Україні, але й тепер включена у світовий християнський контекст. Натомість постать космонавта Комарова не пов'язана з Україною, і є лише спадком радянського минулого. Тому цілком доцільно перейменувати відповідний проспект на честь визначного архієпископа», - зазначив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Прокопів, який був ініціатором перейменування.

Громадське обговорення відповідного питання проходило з 15 травня до 15 липня 2018 року на офіційному веб-сайті КМДА. До голосування долучилися 1091 осіб. З них 85% підтримали ідею перейменування. Проти висловилися лише 163 особи.

Ініціативу перейменування проспекту Космонавта Комарова на честь архієпископа Любомира Гузара підтримує і духовенство УГКЦ та керівництво Греко-Католицької Церкви.

Зазначений проект рішення мають розглянути на пленарному засіданні Київради.

У ці ж дні Міністерство культури України надіслало листа КМДА та Фонду держмайна з проханням підшукати нове приміщення для Будинку органної та камерної музики, який зараз розташовано у костелі святого Миколая, що на вулиці Великій Васильківській. Будівля костелу потребує капітального ремонту, який пропонує зробити Римо-Католицька Церква в обмін на передання будівлі у свою власність. У Мнікульті вважають, що нове приміщення для Будинку органної музики має обов’язково розташовуватися у центрі Києва.

Торік католицька громада пропонувала передати будівлю костелу з держвласності у власність Церкви. Католики запевняють, що таким чином вдасться врятувати споруду від подальшого руйнування. Настоятель костелу повідомляв, що від фронтона нещодавно відколовся шматок вагою близько ста кілограмів і впав біля входу до храму.

Збудований у 1899-1909 роках за проєктом архітектора Городецького костел святого Миколая перетворили на органну залу 1978 року. Орган побудувала чеська компанія спеціально під особливості приміщення костелу.

Теги: