У Харкові, як і в інших містах України, активісти з написом на одязі «Іслам — спосіб життя, сповнений милості» виходять на вулиці з гаслами і плакатами, написи на яких свідчать про готовність учасників акції до діалогу.

Понад двадцять юнаків і дівчат-активістів молодіжної організації і жіночого відділу Ісламського культурного центру «Аль-Манар» пожертвували своїм вихідним днем для того, щоб розповісти про іслам, розвіяти стереотипи й упередження щодо мусульман.

Лунали різні запитання, більшість з яких свідчили про існування негативних стереотипів. Відповіді організаторів акції допомагали людям зрозуміти й усвідомити, що образ «жорстокого нетерпимого до інших релігій фанатика-терориста» не має нічого спільного з істинним ісламом і справжнім обличчям мусульман, наголошують організатори акції.

Як розповів завідувач відділом ознайомлення з культурою ісламу Ісламського культурного центруКиєва Тарік Сархан, який є постійним учасником акцій, захід у Харкові, для деяких харків'ян і гостей міста "стало одкровенням те, що мусульмани шанують Діву Марію й Ісуса; що немає протиріч у біблійних і коранічних історіях", а одне з головних свят мусульман присвячене описаному у Старому Завіті жертвопринесенню Авраамом свого сина. Дивувалися співрозмовники і тому, що у Корані прописаний правовий статус жінок, про який до ХХ століття європейські жінки  і не мріяли.

Активісти проінформували городян про активну громадську діяльність українських мусульман і їх зарубіжних одновірців, а також запропонували продовжити ознайомлення з ісламом, культурою і традиціями мусульман в Ісламському культурному центрі Харкова, двері якого завжди відчинені для всіх, хто прагне позбутися упереджень і стереотипів щодо ісламу і його послідовників.

Усім співрозмовникам мусульмани дарували брошуру «Чи знаєте ви цю людину», присвячену пророкові, і книгу Мурада Вілфріда Хофманна «Мандрівка до ісламу», у якій автор описав свій духовний процес пошуку вічних цінностей.

Не лише їжею для розуму пригощали мусульмани своїх співрозмовників — кава по-арабськи і чай, фініки, традиційні східні солодощі, чурчхела, цукати, кілька різновидів пахлави були доповненням до бесіди.

Реалізацію довготривалого проекту «Запитай у мусульманина» розпочалася у 2018 році.

Теги: