Віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур відвідав Тернопільщину та уклав договір про тісну співпрацю із благодійним фондом "Пам'ять і любов" з розчищення кладовищ на території Тернопільської області.

Засновник благодійного фонду «Пам'ять і любов» Андрій Савчук побував у селі Киданці, щоб дізнатись історію про костел, який розташований у цьому селищі. Дана пам’ятка реставрації не підлягає, адже у ньому зберігали міндобрива та хімікати за часів СРСР. Зараз костел зруйнований і покинутий, а старовинні католицькі ікони і статуї зберігаються у новій греко-католицькій церкві. Єдина можливість зберегти костел в історії на фото та відео.

Поляки села Киданці мали свою святиню – костел, заснований останнім дідичем села – Моравським Тимоном (Філіпом) з герба Налес. Костел знаходиться в західній частині села, на перехресті з бічною дорогою. Посвята першого каменя відбулася у 1885 р., закінчено будівництва -1905 року пан Моравський помер. Похований біля костелу. Правонаступницею усіх його статків стала дружина Марія Моравська, та вона жила у Тернополі й померла перед Другою світовою війною. З середини 30-х рр. ХХ ст. усім майном володів Л. Романовський.

Костел закрили в 1944-1945 рр. На землі біля костелу, що належала Моравським, а пізніше Романовському, побудовано колгосп, а костел використовували, як склад. Ікони і статуї з костелу було перенесено до дерев’яної православної церкви і завдяки тому їх було врятовано. В костелі-складі зберігали мінеральні добрива, які повністю зруйнували святиню. Приблизно у 1992 р. впав купол.

Також волонтери вже розчистили цвинтар у селі Стриївка, Збаразького району, с. Кошляки, Підволочиського району.

Теги: