Намісник Святогірської лаври митрополит Арсеній проти такого сусідства. За його словами, щороку обитель відвідують близько мільйона вірян з України та з-за кордону. Новиною про планування будівництва Олімпійського спорткомплексу з готелем і басейном віруючі жителі Святогірська та насельники монастиря були шоковані.

«Як мені пояснив заступник голови РДА, вони шукали таке місце від Бердянська до цих місць, і знайшли тут. Що я можу сказати? Невдало знайшли. Люди сюди притікали і притікають як до духовного центру, і якщо в 500 метрах від Лаври будуть включені посилювачі, якщо будуть із трибун кричати коментарі про той чи інший футбольний матч, то як це буде поєднуватися з тим, що люди прибули до Лаври у тиші помолитися про душу, помолитися за спочилих?!», — зазначив владика.

Також будівництво комплексу на запланованому місці передбачає забивання в ґрунт паль навпроти скелі, яка тривалий час була в аварійному стані. На ній зведено Микільський храм XVII століття, який є пам’ятником архітектури України.

На сайті УПЦ (МП) говориться, що земля, яку передано під новий проект, в тому числі заливні луки з внесеними до Червоної книги України травами і гай реліктових 500-600-літніх дубів, входять до складу Національного природного парку і можуть бути відведені під будівництво тільки після відповідного рішення Кабінету міністрів України. Тому капітальне будівництво в парку взагалі забороняє закон держави.

Зазначається, що проти будівництва виступають екологи і місцеві жителі, які збирають підписи під петицією проти нової розбудови, що 12 листопада 2019 року була розміщена на сайті президента України.

Адвокат Роман Пономарьов, якого представляє сайт УПЦ (МП), дії чиновників називає злочином. Відповідну заяву подано до правоохоронних органів. У жовтні цього року поліція відкрила кримінальне провадження за статтею за зловживання службовим становищем.

Слід зазначити, що поряд з Києво-Печерською лаврою, безпосередньо під її стінами, також знаходиться розважальний об'єкт – "Співоче поле", майдан для концертних вистав у Печерському ландшафтному парку Києва, де проводяться концерти і фестивалі. Однак протестів і петицій з боку насельників монастиря і мешканців міста не зафіксовано.

Теги: