Заснуванням у 1905 році Церковного музею греко-католицький митрополит Андрей Шептицький заклав початок систематичного колекціонування і вивчення українського іконопису. Особлива заслуга митрополита у порятунку тих пам’яток, які були приречені на цільове знищення, оскільки посвячені предмети, що вийшли із вжитку, зазвичай спалювали.

Менше відомим є заснування з ініціативи і стараннями митрополита Андрея у 1909 р. музею при монастирі отців студитів «Студіон», ігуменом якого був Климентій Шептицький, 150-річчя якого відзначаємо цього року. Історія формування його збірок також пов’язується з іменем митрополита Андрея.

Організатори повідомляють: «Тепер ми можемо дати об’єктивнішу оцінку ролі митрополита Андрея Шептицького у збереженні української іконописної спадщини, що є одним з найважливіших чинників української ідентичності. У своїх поглядах на давню українську ікону митрополит далеко випереджував свій час. Зараз без пам’яток Національного музею історія української ікони була б дуже збідненою. У спогадах і документах маємо зафіксовані ті твори, які були придбані самим Митрополитом. Багато з них стали хрестоматійними пам’ятками не лише українського іконопису, а й мистецтва загалом. Вони є раритетами постійної експозиції Національного музею. Якраз на них і на роздумах й висловах А. Шептицького про українську ікону хочемо зосередити нашу увагу».

Початок заходу о 17 год. Деталі можна дізнатися тут - https://cutt.ly/VeVu99E

Теги: