У своїй проповіді гість з України підкреслив значення мученицької  смерті за віру Христову та її значення для Церкви. Священник розповів про смерть дрогобицьких священномучеників від рук НКВДистів, інших українських новомучеників, яких папа Іван Павло ІІ проголосив блаженними під час свого візиту до Львова у 2001 році. «Кров мучеників за віру зміцнює Церкву, яка стає непереможною», - завершив отець Іван.

Після літургії відбулася панахида за священниками та мирянами УГКЦ, які загинули в катівнях НКВС та радянському концентраційному таборі ГУЛАГ.

Відтак у приміщенні церковної світлиці відбулася зустріч громади зі свідками підпілля. Про свої пережиття підпільної Церкви розповіли о. Іван Паньків та Олег Турик. Учасникам заходу було цікаво послухати розповідь очевидців катакомбної Церкви про те, як відбувалися літургії в житлових будівлях за зачиненими вікнами, як хрестили, вінчали та хоронили людей під час переслідування Церкви.

На завершення о. Дам’ян Габорій подякував гостям із України, а особливо Михайлові Кравцеві, директору Міжнародного благодійного фонду імені Івана Франка, який організував поїзду для гостей з України.

Теги: