У США архієреї зустрілися із владикою Іваном Бурою, нещодавнім спеціальним послом УГКЦ у Вашингтоні, а тепер — єпископом-емеритом

На своєму першому робочому засіданні синодальні отці розглянули стан втілення в життя рішень Синоду 2019 року, які стосувалися єдності й сопричастя. Відтак Постійний Синод розпочав підготовку до прийдешнього Синоду, який буде проходити у Львові на початку вересня 2020 року.

Верховний архієпископ Святослав, відкриваючи робочі засідання, звернув увагу на символічний характер цієї сесії Постійного Синоду, яка розпочинається у Вашингтоні саме в ті дні, коли в Парижі відбувається зустріч у нормандському форматі, та закликав присутніх до посиленої молитви за долю України, її народу та української держави.

Після завершення засідань у членів Постійного Синоду була запланована низка зустрічей із представниками влади Сполучених Штатів Америки.

9 грудня глава УГКЦ разом з членами Синоду відвідали Американський католицький університет у Вашингтоні, де зустрілися з деканом Факультету богослов’я і релігійних студій о. д-ром Марком Морозовичем, а також професоркою Робін Дарлінг Юнг та о. Стефаносом Алексопулосом, керівниками та викладачами Інституту східних християнських студій Американського католицького кніверситету.

Під час ділової бесіди владики УГКЦ обговорили з керівництвом Богословського факультету можливості та перспективи співпраці в науковій площині різних інституцій УГКЦ з Інститутом східних християнських студій.

Окрім цього, делегація УГКЦ ознайомилася з бібліотекою орієнталістики Університету та оглянула унікальні експонати, зібрані в ній. Як знак пошани до цієї важливої католицької наукової інституції та як завдаток успішної співпраці на майбутнє глава УГКЦ передав до бібліотеки серію публікацій під загальною назвою «Київська Церква». Також до бібліотеки був переданий примірник унікального англомовного видання авторства київського професора, доктора фізико-математичних наук, провідного наукового співробітника Інституту фізики Національної Академії Наук України Василя Шендеровського «Нехай не гасне світ науки» («May the light of science never die»), де зібрані десятки життєписів видатних постатей української науки, культури і духовності. Цінним дарунком для бібліотеки Американського католицького університету стала також книга «Переслідувані за правду», видана Інститутом історії Церкви Українського католицького університету, яка розповідає про історію мучеництва та ісповідництва УГКЦ в часах комуністичних переслідувань минулого століття.

10 грудня, під час вечірнього засідання Постійного Синоду УГКЦ, відбулася робоча зустріч верховного архієпикопа Святослава і синодальних отців з президентом Американського католицького університету у Вашингтоні професором Джоном Гарві (John H. Garvey) та деканом богословського факультету о. д-ром Марком Морозовичем. Насамперед, владики поділилися враженнями від своїх відвідин університету та підкреслили важливість продовження і поглиблення східних християнських студій в університеті. Члени Постійного Синоду висловили сподівання, що програма українських церковних студій допоможе студентам університету і іншим зацікавленим особам та структурам відкрити для себе багатство Християнського Сходу у його візантійсько-українській іпостасі.

Окрему увагу в ході розмови було звернено на роль мирян в житті та місії Католицької Церкви.

Теги: