Як повідомляє в соцмережі «Фейсбук» громадське об’єднання «Кримська Солідарність», судове засідання щодо імама мечеті м. Сімферополя Расіма Дервішева, що його звинувачують за ст. 5.26, Ч. 4 КоАП РФ («Здійснення місіонерської діяльности з порушенням вимог законодавства щодо свободи совісти, свободи віросповідання та релігійних об'єднань») відбулося в «Мировому суді Київського району м. Сімферополя». Влада півострова угледіла «проведення незаконної місіонерської діяльности» в тому, що імам проводив проповідь і колективний намаз.

Як пишуть активісти ГО «Кримська солідарність» зі слів адвоката Айдера Азаматова, співробітники ФСБ і МНС прибули до мечеті 3 грудня 2019 року: «Зняли його на камеру й тепер звинувачують імама в адміністративному правопорушенні. Не можна вважати відправлення намазу за місіонерську діяльність. Я вважаю, що таким чином просто хочуть чинити тиск на імама. Імам сказав, що це були звичайні прихожани мечеті й проводити „місіонерську діяльність“ тут нема для кого».

Під час розгляду справи клопотання про фото- й відеофіксацію процесу, подане представниками преси, відхилено. Помічник прокурора подала клопотання про допит свідків у цій справі. Адвокат подав клопотання про психолого-релігієзнавчу експертизу фото й відео, зазначених на диску.

Судове засідання у справі відкладено до 22 січня (призначено на 17:00). На ньому планують розглянути всі клопотання, подані сьогодні, та опитати свідків — Джелялова та Муртазаєва.

Активісти нагадують, що аналогічну адміністративну справу порушено «Мировим судом м. Сімферополя» проти А. Ш. Кантемірова — імама мечеті «Салгір Баба» (с. Зарічне Сімферопольського району) за ст. 5.26, Ч. 4 КоАП РФ («Здійснення місіонерської діяльности з порушенням вимог законодавства щодо свободи совісти, свободи віросповідання та релігійних об’єднань»). Але 28 серпня 2019 року суддя Чумаченко ухвалив повернути матеріали цієї справи посадовій особі, що склала протокол.

Теги: