Зокрема, у жовтні 2019 року архієпископ Вінницький і Тульчинський Михаїл, ієрарх ПЦУ, звершив візит до м. Хмільника, де у співслужінні єпископа Одеського і Балтського Павла звершив чин заснування храму на честь святого архістратига Божого Михаїла.

У листопаді 2019 року в селі Лагодів Бродівського району Львівської області відбулося урочисте освячення новозбудованої церкви на честь Введення у храм Пресвятої Богородиці, яке звершили архієреї Православної Церкви України.

Цього ж місяця освячено храм ПЦУ у Вінницькому вищому професійному училищі Департаменту поліції охорони.

Також на Осокорках у м. Києві освячено храм на честь святого апостола Андрія Першозваного .

Храм святих апостолів Петра і Павла ПЦУ освячено у селищі Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області.

У Дніпрі предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заклав пам’ятні капсули у фундаменти нових храмів, а саме Свято-Андріївського собору і Благовіщенського жіночого монастиря.

Протягом грудня 2019 року під час свого архіпастирського візиту до Хмельницької єпархїі глава ПЦУ митрополит Епіфаній звершив освячення Свято-Троїцького храму в м. Полонне.

Також у грудні глава ПЦУ звершив освячення престолу й храму Різдва Іоана Хрестителя у місті Сміла на Черкащині та очолив в ньому першу літургію.

На Полтавщині у Котельві відкрили перший храм ПЦУ. Його спорудили за гроші благодійників і назвали на честь Миколи Чудотворця. Храм розташувався у колишній будівлі санітарно-епідеміологічної станції.

У м. Ладижин Тростянецького районі Вінницької області звершено чин освячення престолу і храму на честь святителя Миколая Чудотворця ПЦУ.

У с. Рожівка Київської єпархїі ПЦУ освячено храм на честь святителя Миколая Чудотворця.

Освячення храму ПЦУ на честь святих апостолів Петра і Павла відбулося у с. Святопетрівському Києво-Святошинського району Київської області.

Митрополит Епіфаній дякував усім, хто доклав зусиль до будівництва храмів та нагороджував меценатів.

У селі Крупове на Дубровиччині Рівненської області будують новий храм ПЦУ. Місцеві мешканці вирішили не конфліктувати з односельчанами, прихильниками УПЦ (МП) і будують свою святиню власними коштами та руками. Це буде перший новозбудований храм ПЦУ на Дубровиччині.

Українська Православна Церква (Московський Патріархат) також протягом листопада-грудня 2019 року освячувала храми по всій Україні.

Зокрема, у листопаді 2019 року митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, ієрарх УПЦ (МП), очолив освячення Свято-Георгіївського храму в м. Ізмаїлі Одеської області, Свято-Покровського храму у с. Курісове Лиманського району Одеської області, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій очолив освячення храму на честь прп. Іова Почаївського у с. Мілієве Чернівецької області, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим звершив чин освячення храму на честь Вериг апостола Петра в установі виконання покарань №8 у Житомирі, митрополит Вінницький і Барський Варсонофій звершив освячення престолу в селі Курилівка Хмільницького району Вінницької області, керуючий Кіровоградською єпархією звершив освячення Свято-Михайлівського храму у с. Олексіївка, у волинському селі Угринів почали зводити фундамент для будівництва храму замість "захопленого" вірянами ПЦУ.

У Києві освятили храм на честь благовірного князя Олександра Невського Солом’янського благочиння міста.

Архієпископ Кам’янський і Царичанський Володимир звершив велике освячення храму на честь Казанської ікони Божої Матері в м. Кам’янське Дніпропетровської області.

У 30-річчя відновлення церковного життя парафії, вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП) єпископ Дубенський Пимен звершив чин малого освячення храму в селі Боремець Млинівського району Рівненської області.

У Мукачівській єпархії в м. Ужгороді митрополит Феодор звершив освячення храму на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці, у Волинській — у селі Забороль архієпископ Нафанаїл на честь святих мучеників Адріана і Наталії, у Рівненській — у с. Рачин єпископ Дубенський Пимен на честь святої великомучениці Варвари, у Тульчинській — в селищі міського типу Тиврів єпископ Ладижинський Сергій на честь святого Архістратига Божого Михаїла.

У новозбудованому храмі с. Дунаїв Кременецького району Тернопільської області митрополит Тернопільський та Кременецький Сергій звершив чин малого освячення церкви на честь святого великомученика Димитрія Солунського.

На Волині в с. Олексіївка освячено новий храм на честь св. рівноап. княгині Ольги і в с. Голядин — місце під будівництво нового храму на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість», у м. Дніпро — нижній храм на честь муч. Іоанна Воїна церкви ікони Богородиці «Святогірська», у смт. Авангард на Одещині — каплицю на честь Воскресіння Христового на території храмового комплексу на честь мучеників Віктора та Ірини, а на Київщині в м. Богуслав встановлено новий купол на Свято-Троїцький кафедральний собор і на Вінничиині — хрести і куполи на собор Різдва Богородиці.

У Могилів-Подільській та Волинській єпархіях освячено храми, а в Луганській єпархії освятили закладний камінь храму в ім’я ікони Божої Матері «Луганська», в Києві — накупольні хрести.

Протягом грудня 2019 року на Вінниччині звершено освячення храмів УПЦ (МП) на честь святого архідиякона Стефана в селі Чернятин та на Кропивниччині храму на честь Різдва Христового в с. Калинівка, на Буковині було освячено капличку на честь святителя Миколая Чудотворця у жіночому Психоневрологічному пансіонаті в селі Петричанка, на Полтавщині та Київщині — освячено хрести та куполи.

У грудні ж відбулося освячення Свято-Різдво-Богородичного храму в  с. Баранове Іванівського району Одеської області, фундаменту храму в смт. Тересва Закарпатської області, храму на честь святого пророка Божого Іллі в с. Світле Лиманського району Одеської області.

У Вознесенській єпархії УПЦ (МП) освячено храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці, у Білоцерківській — на честь Ікони Божої Матері «Несподівана Радість», у Ровеньківській — на честь ікони Богородиці «Скоропослушниця».

Цього ж місяця на Одещині в смт. Цебріково відбулося освячення нижнього храму на честь святителя Миколая Мирлікійського, на Буковині в с. Стерча освячення після ремонту храму на честь святих Архангелів Михаїла і Гавриїла, на Київщині в с. Нова Оржиця каплиці на честь св. благовірного князя Олександра Невського, верхнього головного храму на честь апостола Андрія Первозванного в ж/м Лівобережний-3 м. Дніпро.

Також відбулося освячення храму УПЦ (МП) на честь святого Архістратига Божого Михаїла у селі Бабино Старосинявського району Хмельницької області.

У Харкові відбулося освячення і відкриття Духовно-просвітницького центру “Фома”, який знаходиться на вулиці Університетській, 10.

У Канаді РПЦ відкрила "перший і єдиний постійно діючий православний храм в Ричмонд Хіллі і його окрузі для російськомовного населення". Цей храм Різдва Пресвятої Богородиці в м. Ричмонд Хілл (регіон Великий Торонто) в УПЦ (МП) називають "першим храмом УПЦ на Американському континенті", хоча канонічно він підпорядковується РПЦ, оскільки УПЦ (МП) не може мати за кордоном своїх храмів, це привілей автокефальних Церков, причому не всіх.

Теги: