Предстоятель УГКЦ вважає, що СУМ є однією з найактивніший молодіжних організацій, яка завжди втілювала у своїй роботі християнські засади і цінності. Архиєрей зауважив, що від початку заснування СУМу саме греко-католицькі священники були духовними провідниками цієї організації.

Святослав окреслив три напрямки для СУМу. «По-перше, я дуже хочу подякувати, що СУМ повертається до своєї колиски – до Києва, до Центральної та Східної України, – промовив духовний лідер греко-католиків. – Тепер майбутнє України та нашої Церкви кується там. Зараз там іде війна і проливається кров, але також пробуджується свідомість. Тому стратегічний вектор на схід – це вектор повернення до коріння і нового усвідомлення своєї тотожності в контексті тієї важкої війни, яку веде Україна за своє майбутнє».

«Наступний вектор – це наші нові поселення, які тепер щедро засіваються в різних країнах світу, де колись нас не було. Зараз феномен еміграції є одним з найбільш болючих для державного й суспільного буття України», – підкреслив глава УГКЦ.

І згодом додав: «Ми, як Церква, відчуваємо обов’язок іти за тими людьми так, як наша Церква йшла в період митрополита Андрея Шептицького, у період Другої світової війни… Глобальними нас робить не географія і не розпорошення, а здатність гуртуватися і бути разом. Якщо ми не подбаємо про молодь на тих поселеннях, зокрема нових, то завтра там не буде нікого. Процес асиміляції цієї останньої хвилі еміграції відбувається в рази швидше, ніж це було у випадку повоєнної еміграції. Тому я дуже дякую, що наші сумівці почали так активно працювати в Європі».

«Третій вектор – наші вже організовані й структуровані, можна сказати, «старші» поселення, зокрема в США, Аргентині, Канаді... СУМ – надзвичайно активна та успішна організація, яка дуже добре працює. Однак «старші» поселення теж потребують активної праці. А ось такий обмін думками, ідеями, особами між «старими» і «новими» поселеннями, діаспорою та Україною є ключем для нашого успіху в майбутньому. У всіх цих трьох напрямках, будьте певні, ми будемо перетинатися, бо в нас є спільна мета, але ми мусимо шукати нових інструментів і механізмів», – наголосив Святослав.

Глава УГКЦ видав декрет про йменування владики Степана Суса, куріального єпископа Києво-Галицького Верховного архиєпископа УГКЦ, генеральним капеланом Спілки української молоді. Таке рішення прийнято на прохання Світової управи СУМу, яка звернулася з клопотанням про призначення організації духовного опікуна.

Теги: