Як поінформувала пресслужба президента України, глава держави відвідав Оболонський районний відділ Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби України у м. Києві та Київській області, де керівництво Міністерства внутрішніх справ та ДМС презентували йому можливості з оформлення та використання ID-картки з кваліфікованим електронним підписом.

“Президент України Володимир Зеленський долучився до 4,4 млн. власників сучасних ID-карток. Він став першим, хто скористався новим сервісом МВС - отримав Кваліфікований електронний підпис на чіп ID”, - зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Міністр також розповів, що відсьогодні КЕП може отримати кожен власник ID. «Ви можете, не виходячи з дому чи офісу, використовувати електронні сервіси. Серед іншого – відкривати бізнес», – зазначив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Також він додав, що вже видано 4,4 млн ID-карток.

Президент після оформлення ID-картки з кваліфікованим електронним підписом заявив, що в цілому вся процедура тривала три хвилини, і це "дуже круто і дуже швидко".

Глава держави уточнив, що і послуга з внесення електронного підпису в паспорт громадянина України, і запуск додатка «Дія», презентація якого була запланована на 6 лютого, є прикладами реалізації стратегії нинішньої влади «Держава у смартфоні».

Крім того, Зеленський ознайомився з перевагами використання біометричного документа за допомогою спеціального ридера (портативного комп’ютера), щоб віддалено отримати доступ до Електронного кабінету водія.

На презентації державного мобільного проекту «Дія» та національної онлайн платформи «Дія: цифрова освіта» Зеленський сказав: «Взагалі наша мета — зробити так, щоб всі відносини з державою людина могла здійснювати за допомогою звичайного смартфона і Інтернету. Зокрема, голосувати, і це наша мрія, і ми це зробимо, на президентських, парламентських або місцевих виборах. Це виклик, амбітний, але досяжний».

Він зазначив, що «Держава в смартфоні» змінює ставлення держструктур до громадянина, а громадянам економить час, гроші і нервові клітини. На думку президента, на шляху цифровізації перешкодою є застаріле законодавство, опір чиновників і недостатні потужності інтернету в Україні.

При цьому Зеленський забув додати, що опір його ініціативам чинять також віряни і священники УПЦ (МП), які останнього разу протестували біля Адміністрації президента у жовтні 2019 року, а «Почаївський листок» попереджає про «духовну небезпеку» програми Зеленського. Свої переконання протестувальники і автори видання підтверджують «Офіційною позицією з питань розвитку технологій обробки персональних даних та впровадження біометричних документів від 31.05.2013 р» УПЦ (МП), яка була оприлюднена головою Богословсько-канонічної комісії УПЦ (МП) архієпископом Августином (Маркевичем).

 
«Але у нас є найголовніше — талановиті люди, які вміють досягти мети, вміють досягти змін. Кажуть, що для цього потрібна ще політична воля. У мене є воля. А значить, у нас буде е-країна», — запевнив Зеленський.

Теги: