Ініціатива пов’язана з тим, що станція метро "Дорогожичі" розташована безпосередньо на історичній території урочища Бабин Яр – місця пам’яті, де у 1941-1943 роках відбулася одна з найбільших трагедій Голокосту. Саме тут здійснювалися масові розстріли, в яких, за даними істориків, загинуло близько 100 тисяч людей – євреїв, українців, ромів, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні.

Трагедія Бабиного Яру назавжди змінила історію. Щороку це місце відвідують десятки тисяч людей, у тому числі й з усього світу. Крім того, у майбутньому на території Бабиного Яру буде збудовано Меморіальний центр, що включатиме музейну, освітню, науково-дослідну частини, а також, власне, і сам меморіал. Таким чином, перейменування станції метро спростить навігацію у місті для всіх, хто прагне відвідати це місце пам’яті, дізнатися більше про трагедію Бабиного Яру або вшанувати невинно вбитих, допоможе розкрити унікальність усієї місцевості та поширити знання про події, які тут відбулись.

"Перетворення місця забуття в місце пам'яті – це наш обов’язок перед Києвом, перед усім світом і перед наступними поколіннями. Переконаний, що перейменування станції метро "Дорогожичі" на "Бабин Яр" сприятиме переосмисленню киянами цієї місцевості", – додав Макс Яковер, генеральний директор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Громадськість столиці підключилась до обговорення ініціативи, не всі вітають цю пропозицію.

Зокрема, директор Міжнародного інституту афонської спадщини (Київ) Сергій Шумило зазначає: "Треба створити повноцінний музей, меморіал, вшановувати пам'ять загиблих, реалізовувати просвітницькі проекти, не розворовуючи кошти спонсорів та з бюджету. А перейменування станції метро тут ні до чого... Це більше нагадує профанацію пам'яті та спроби "відкату" коштів під "мильні бульбашки". У метро люди бігають переважно зі своїми буденними справами, у метушні і власних клопотах, і таке перейменування назви аж ніяк не сприятиме увічненню пам'яті загиблих, навпаки нівелюватиме її. Краще на цій станції поставити дороговкази, як пройти до "Бабиного яру", також можна оголошувати під час зупинки про вихід до меморіалу... Цього буде цілком достатньо. Ну і Дорогожичі це історична назва, яка вперше згадується у літописах з кін. Х ст... Має бути громадське обговорення таких ініціатив, думки киян та, зокрема, мешканців мікрорайону тут вирішальні".

Теги: