Заходи відбудуться у неділю, 23 лютого:
13.00 - церемонія пам'яті, присвячена річниці початку депортації чеченців та інгушів, організованою радянською владою (місце проведення - Музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні», 3-й поверх);
13:30 - показ документального фільму, присвяченого лідерові кримськотатарського народу Номана Челебіджихан (місце проведення - центр «Менора», відеозал Єврейського Музею, 3 поверх, ліфт B).

Організаторами заходів є музей «Пам'ять єврейського народу і Голокост в Україні», Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», Мусульманська релігійна громада «Промінь Ісламу», «Земляцтво кримських татар в місті Дніпро» за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу.

Вхід вільний.

В офіційному прес-релізі говориться: «23 лютого 1944 року війська НКВС СРСР розпочали тотальну депортацію чеченського та інгуського народів, в ході якої, за різними оцінками, було вигнано з території Чечено-Інгуської АРСР до Середньої Азії та Казахстану від 500 до 650 тисяч чеченців та інгушів. Частину людей – переважно літніх, жінок та дітей з високогірних районів, було знищено на місці. У ніч з 22 на 23 лютого 1918 року більшовиками був розстріляний Номан Челебіджіхан – лідер кримськотатарського національного відродження, перший голова уряду Кримської Народної Республіки, організатор Курултаю кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму, Білорусі, Литви та Польщі, автор вірша «Ant etkenmen» («Я поклявся»), що пізніше став кримськотатарським національним гімном».

Теги: