Чернівецька єпархія є наймолодшою єпархією Української Греко-Католицької Церкви, охоплює Чернівецьку область і входить до Івано-Франківської митрополії. У 2019 році єпархія відзначила другу річницю від дня свого заснування і на сьогодні в понад 18-ти храмах та каплицях, що діють на території єпархії, служать 19 священиків і 3 диякони.

Місто Чернівці розташоване у підніжжі Буковинських гір, засноване у XII столітті галицьким князем Ярославом Осмомислом. Перші згадки про громаду Української греко-католицької церкви сягають ще ХVIII століття, коли перші греко-католицькі священики відправляли літургію у римо-католицькому костелі при вівтарі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Чернівці. У 80-х роках XVIII століття були зроблені перші кроки, щоб організувати в місті парафію греко-католицької церкви, і вже 31 травня 1820 року було освячено наріжний камінь під будівництво храму, а 10 червня 1821 року, в неділю Зіслання Святого Духа, було освячено новозбудовану церкву, яка сьогодні є катедральним собором Успіння Пресвятої Богородиці.

Зараз на території міста діють три храми УГКЦ, де відбуваються богослужіння - собор Успіння Пресвятої Богородиці, розташований у центрі міста по вул. Руська (йому невдовзі виповниться 200 років), церква Різдва Пресвятої Богородиці по вул. Капеланській, що у старій частині міста, та церква Покрови Пресвятої Богородиці у Садгорі – віддаленому мікрорайоні Чернівців. Усім цим святиням уже більше як 100 років. З того часу у місті не було збудовано жодного греко-католицького храму.

У Чернівцях вперше за 115 років постануть нові храми УГКЦ

Невдовзі, з благословення правлячого єпарха Чернівецького владики Йосафата (Мощича), у житлових мікрорайонах міста постануть два нові храми УГКЦ, під будівництво яких сесія міської ради виділила дві земельні ділянки ще 26 грудня 2017 року. Своїм рішенням депутати міської ради надали дозвіл громаді церкви Святих Верховних апостолів Петра і Павла Чернівецької єпархії УГКЦ на складання проекту відведення земельної ділянки (площа 0, 26 га) в постійне користування для будівництва парафіяльного храму святих Петра і Павла за адресою вул. Володимира Винниченка (район Хабатівка). Також депутати ухвалили рішення надати дозвіл релігійній громаді церкви Преображення Господнього Чернівецької єпархії УГКЦ на складання проекту відведення земельної ділянки (площа 0,16 га) в постійне користування для будівництва парафіяльного храму Преображення Господнього за адресою вул. Героїв Майдану.

За словами декана Чернівецького, о. Василя Гасинця, який був присутній на сесії міської ради, те, що греко-католики Чернівців отримали землю для будівництва храмів, ‑ «…це питання справедливості, адже греко-католицька громада ще жодного разу не отримувала від міста земельної ділянки».

За будівництво храму святих Петра і Павла, в п’яти кілометрах на південний схід від міста, що розташований за адресою: вул. Володимира Винниченка (район Хабатівка), є відповідальний о. Валерій Сиротюк. За словами отця Валерія ‑ це є історична справедливість: мати храм УГКЦ в цій частині міста, адже з XVIII століття тут проживали греко-католики. Парафія святих Петра і Павла в цьому районі була заснована о. Валерієм ще з благословення владики Павла (Василика), і, протягом 17 років, громада району Хабатівка очікувала на надання земельної ділянки.

Під час благодійної вечері з владикою Йосафатом о. Валерій вперше запрезентував готовий макет проєкту храму. І вже навесні цього року розпочнуться будівельні роботи.

У житлову мікрорайоні, що по вулиці Героїв Майдану, постане храм Преображення Господнього. Громада Преображення Господнього УГКЦ була заснована ще у 2011 році вже покійним о. Дмитром Винником та о. Василем Гасинецем на прохання вірних, які живуть в цьому районі, з благословення владики Миколи (Сімкайла), тодішнього єпарха Коломийсько-Чернівецького. Протягом двох років, з 2017 року, під опікою о. Василя Гасинця, готувалася проєктно-технічна документація, і вже навесні цього року в житловому мікрорайоні, що по вул. Героїв Майдану, розпочинаються будівельні роботи для зведення храму Преображення Господнього.

Теги: