«Красуня та берегиня духу свободи України проіснувала 314 років такою, як на 1 фото. Потім - руйнація, будівельні ліси і нова "репліка" - останні 4 фото», – пише у Фейсбуці Наталія Пудайло зі спільноти "Подільські мандри".

«Кожну лекцію, кожен виступ про національну архітектуру 18 ст. я починав згадуючи цю невеличку, але особливу церковцю. Тепер - пустка! Хто ми тепер без неї?», – коментує руйнування церкви екс-голова Ради у справах релігій при Кабінеті міністрів України Арсен Зінченко.

Покровський храм в с. Лозова займає громада Шаргородського благочиння Могилів-Подільської єпархії УПЦ (МП), яка і замінила церкву на нову.

«Ми прибули до Лозової в той час, коли стара Покровська церква перестала існувати. Вона була розібрана, тому що… да она вся гнилая, вот и разобрали - теперь соберем новую, из нових брёвен и будет как новая…, розровіли дядки з бензопилою, розпилюючи колоди старого зрубу. Так, деякі з них виглядали дуже погано, но, більшисть (заминивши трухляві) ще можно було би використовувати, і це була би автентична, стара церква, з заміною пошкодженного… Як там було далі - ми не знаємо, стверджувати, що старі колоди були використані в відновлені церкві, не можемо, бо бачили, як їх знищують. Коли розбирають старі зруби з метою їх перезібрати - їх маркирують, роблять карту понівеченого - ми цього теж не побачили...Також не відома доля старого іконостасу, живий, чи вже “…как новый…”»,  – йдеться 11 лютого 2020 р. на сторінці проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина".

Теги: