"На відміну від колишніх часом тенденційних спроб аналізу розрізнених джерел, видання являє собою повну і вичерпну вибірку з російських архівів з 1676 до 1686 рік за історії приєднання Київської митрополії до Російської Церкви в 1686 році і є найбільш повним на сьогодні зборами архівних документів з даної теми. З 246 опублікованих документів близько двохсот вперше введені в науковий обіг. Вони містять свідоцтва про тяжке становище православних на території Польщі і Литви, безцінні відомості про всі етапи переговорів, що призвели до відновлення єдності Російської Православної Церкви, а також грамоти і діяння Константинопольського Патріархату. Опубліковані тексти ретельно досліджені і проаналізовані провідними російськими вченими. Тексти забезпечені науковим коментарем і, в разі необхідності, перекладом на сучасну російську мову", пише сайт РПЦ.

"Видання дає актуальний історико-канонічний відповідь на односторонні дії Константинопольського Патріархату на канонічній території Української Православної Церкви та його спроби переглянути своє історичне рішення 1686 року про возз'єднання Київської митрополії з Російською Православною Церквою. Документи наочно демонструють, що рішення про передачу Київської митрополії до складу Російської Православної Церкви було на той момент єдино можливим рішенням для збереження Православ'я на території Польсько-Литовської держави; що ініціатива возз'єднання з Руською Православною Церкви виходила від українського народу, від самої Київської митрополії, її духовенства і віруючих; що всупереч недавнім претензіями Константинопольського Патріархату, його рішення 1686 року про передачу Київської митрополії до складу Російської Православної Церкви не мало обмежень за часом і повноважень, тобто було остаточним і безповоротним", - переконує сайт РПЦ.


Авторський колектив очолив доктор історичних наук, член-кореспондент Російської академії наук Б.Н. Флоря. До нього увійшли доктор філософських наук Д.Є. Афіногенов, кандидат богослов'я священик Михайло Желтов, кандидати історичних наук К.А. Кочегаров, Н.П. Чеснокова, М.Р. Яфарова.

У складі редакційної групи видання - заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Микола Балашов, керівник Церковно-наукового центру «Православна енциклопедія» С.Л. Кравець, ієромонах Єпіфаній (Булаев), М.А. Зінько.

Передмову до збірки підготував митрополит Волоколамський Іларіон.

Книга загальним обсягом понад 900 сторінок також включає в себе самостійні наукові дослідження про взаємини Москви, Києва і Константинополя в період передачі Київської митрополії (Б.Н. Флоря, К.А. Кочегаров, Н.П. Чеснокова, М.Р. Яфарова), про ідею єдності Російської Церкви у візантійську епоху, а також про форми поминання ієрархів в слов'янській традиції (священик Михайло Желтов).

Презентацію в Києві провів на пленарному засіданні конференції заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП), професор КДА протоієрей Микола Данилевич На презентації видання було оголошено вітальне слово митрополита Волоколамського Іларіона.

Нагадаємо, нещодавно на Афоні видали брошуру, в якій схвально розповідається про українську автокефалію.


Теги: