Як розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, роботи тривали у 2019-2020 роках. Відновили усі фасади храму, а також виявили приховані пам’ятні таблиці. «Складність при реставрації була в тому, що елементи, котрі ми вважали, що вони ліпні, виявилися з каменю. Також маємо кілька цікавих відкриттів під час робіт — було відкрито прекрасну композицію зі св. Миколаєм на боковому фасаді, а також відкрили пам’ятну дошку одному з настоятелів цього храму, яка була замурована», — розповіла Лілія Онищенко.

Митрополит Димитрій додав, що впродовж останніх років у Львові відреставрували усі святині, що є в юрисдикції Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ. «Це комплекс на вул. Лисенка, де є Львівська православна богословська академія, і два наші найісторичніші храми — церква св. Миколая і П’ятницька церква — були відреставровані за кошти Львова», — наголосив митрополит Димитрій.

Церква Покрови Пресвятої Богородиці на вул. Грушевського, 2 — це колишній костел св. Миколая. Раніше тут був дерев’яний костел, який збудували отці тринітарії. За часів Австро-Угорщини храм був нечинний, потім його відкрили як храм при Львівському університеті. Як уточнили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, у 2018 році для його рестарвації розробили проектно-кошторисну документацію за 49 614 грн. А у 2019 році ТзОВ «Еталон-Ком» розпочало ремонтно-реставраційні роботи.

Також триває капітальний ремонт великих магістральних доріг Львова. За словами міського голови Львова Андрія Садового, до кінця року планують завершити роботи і відкрити для проїзду ділянку від церкви св. Анни до вул. Ярослава Мудрого.

«Ремонт вул. Шевченка, від церкви св. Анни до вул. Я. Мудрого йде з випередженням графіку. Плануємо до кінця року відкрити для проїзду цю ділянку, і рухаємося далі, вперед. Адже, відремонтувавши вул. Шевченка, нам треба ремонтувати вул. Залізничну. Вона значно покращить сполучення центру міста з районом Рясне-1, Рясне-2.

По вул. С. Бандери теж темпи виконання робіт хороші. На цій вулиці колектор залягає на глибині до 12 м туди, ближче до вул. Городоцька. Тому роботи багато", — розповів Андрій Садовий в ефірі радіо «Люкс FM».

Теги: