"Указом Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (№46 від 5 листопада 2016 р.) «за поведінку, не сумісну зі званням священника» протоієрей Богдан Згоба був виключений із кліру Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США і Канаді. Додатково Розпорядженням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (№738 від 12 грудня 2017 р.) протоієрею Богдану Згобі було «заборонено втручатися в загально-церковну діяльність УПЦ Київського Патріархату» – після того, як він ввів в оману Патріарха Філарета і Церкву щодо перебігу своїх контактів з представниками керівництва Московської патріархії влітку-восени 2017 р. та їхніх справжніх намірів, що призвело до важких наслідків. Таким чином рішенням тогочасного правлячого архієрея Патріарха Філарета протоієрей Богдан Згоба з вагомих причин був від 2016 року виключений з кліру Вікаріату і на момент Об’єднавчого Помісного Собору 15 грудня 2018 р., коли всі повноваження Предстоятеля Церкви перейшли до новообраного Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, залишався поза кліром Вікаріату, відтак і дотепер лишається поза ним", - йдеться у заяві.

Наголошується, що за участю саамого Філарета діяльність УПЦ КП припинена, а "парафії у Діаспорі, які належали до УПЦ КП і не бажають втрачати єдність з ПЦУ" знаходяться "у процесі багатостороннього діалогу" з ПЦУ і "працюють в одному напрямку та роблять практичні кроки, які наближають розв’язання питання".

Таким чином, "протоієрей Богдан Згоба з м. Філадельфія, штат Пенсильванія, США, від 5 листопада 2016 р. не був, не є і не може бути кліриком, а тим більше – «секретарем Вікаріату УПЦ КП» в Америці...Тісні контакти протоієрея Богдана Згоби з офіційними особами Московської патріархії та її Відділу зовнішніх церковних зв’язків також дають підстави обґрунтовано припускати вплив російських сил на нинішній розвиток ситуації".

Будь-які розпорядження, укази та інші документи, підписані почесним патріархом Філаретом (Денисенком), "архієреєм Православної Церкви України на спокої, від імені релігійного об’єднання Української Православної Церкви Київського Патріархату, яке припинило своє окреме існування 15 грудня 2018 р. і відтоді повністю увійшло до релігійного об’єднання Православної Церкви України, – є від початку не чинними, юридично і канонічно нікчемними та не підлягають виконанню. Зокрема це стосується і розпоряджень щодо діяльності парафій в США, які входили до складу УПЦ КП".

Зазначається, що ПЦУ "дотримувалася, дотримується і буде дотримуватися Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію від 6 січня 2019 р.", а "всі практичні питання, які стосуються його реалізації, ПЦУ прагне розв’язати виключно в дусі канонів, церковного порядку, пастирської турботи, шляхом діалогу і закликає до цього ж усі зацікавлені сторони й осіб".

Теги: