На початку протоієрей Геннадій Єлін розповів представникам ОБСЄ про загальноєпархіальний хресний хід, який відбувся на свято Торжества православ’я 21 березня.

“Вийшовши на цей Хресний хід, ми, духовенство та вірні Української Православної Церкви, хотіли, перш за все, продемонструвати нашу єдність, згуртованість і монолітність. УПЦ – це не Церква маргіналів, як це, можливо, комусь здається, а істинна Церква нашого народу, кров від крові і плоть від плоті Його. Ми не вимагаємо для себе якихось пільг, вони не потрібні нам за визначенням, а просимо лише рівноправності і неухильного дотримання прав людини, гарантованих Конституцією нашої країни. Наші віруючі – повноправні громадяни своєї країни, патріоти і законослухняні платники податків, як би не хотілося комусь вважати інакше”, – підкреслив священнослужитель.

Окрему увагу було приділено дотриманню санітарно-епідеміологічних норм під час хресного ходу.

За словами священика, одразу після завершення хресного ходу правоохоронці повідомили, що складатимуть на єпархію адмінпротокол за недотримання карантинних норм. “Наш правлячий архієрей митрополит Лука перед початком молитовного ходу неодноразово закликав усіх учасників до того, щоб поставитися до них з належною увагою: дотримуватися соціальної дистанції і надіти захисні маски. На превеликий жаль, владику почули не всі. У всьому світі існують так звані коронаскептики. Є вони і в Запоріжжі. На жаль, Церква не може вплинути на всіх і змінити їх думку”, – пояснив ситуацію о. Геннадій.

Слід зазначити, що значну частину "коронаскептиків" становили не лише прості віряни, а й самі священнослужителі Запорізької єпархії разом з митрополитом Лукою (Коваленком), які брали участь у хресній ході без захисних масок.

Далі отець Геннадій поінформував представників ОБСЄ про антицерковні закони, прийняті попередньою владою, а також про інші законопроекти аналогічного змісту, що зареєстровані на сьогодні у Верховній Раді.

Зокрема це законопроект №5135, 5143 і 5144. Він зазначив, що ці документи суттєво обмежують права УПЦ (МП) та її віруючих, а також ставлять під загрозу її існування в Україні.

Також пильну увагу було приділено зустрічі митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки і архієпископа Бердянського і Приморського Єфрема з головою Запорізької обласної державної адміністрації Олександром Старухом, що пройшла 19 березня. Архієреї передали губернатору  звернення до президента України В. Зеленського з викладом і поясненням ситуації, яка склалася сьогодні навколо УПЦ (МП).

На завершення були обговорені майбутні великодні торжества. Протоієрей Геннадій Єлін нагадав, що в 2020 році з секретаріату Кабінету Міністрів України Запорізькою єпархією були отримані рекомендації, що стосуються того, як слід святкувати Пасху Христову в умовах коронавірусного карантину. За його словами, в єпархії докладуть усіх зусиль для дотримання цих рекомендацій.

Підбиваючи підсумок, учасники спілкування висловили задоволення результатами бесіди і надію на подальшу конструктивну співпрацю.

Теги: