Впродовж 4 днів університетські команди з понад 130 країн світу імітували засідання 23 комітетів Організації Об’єднаних Націй. На конференції українським студентам випала нагода представляти маленьку азійську державу Бруней Даруссалам, що розташована у Південно-Східній Азії на кордоні з Малайзією. Для студентів УКУ-НаУКМА ця держава стала викликом і водночас цікавим завданням з кількох причин: ісламська культура, абсолютна конституційна монархія – султанат, населення 465 тис. осіб (2020 CIA Factbook), а ВВП на душу населення є одним із найвищих у світі.

«Досі жодна українська університетська команда не брала участі у світовій конференції “Національна модель Організації Об’єднаних Націй”. Участь нашої команди мала певну місію – відкрити NMUN для українських університетів, а також відкрити Україну для світової спільноти NMUN. І це вражає та надихає усіх нас. Наша команда стала однією з найкращих серед команд-делегацій, які брали участь у світовій Моделі ООН. Ми отримали неймовірні результати, адже усі напрацьовані нашими делегатами проєкти резолюцій, прийняті методом акламації (одностайно)», – розповідає Галина Процик, тренерка команди від УКУ, викладачка кафедри політичних УКУ, керівниця відділу міжнародних академічних зв’язків.

За результатами продуктивної роботи студентів УКУ-НаУКМА у своїх комітетах, делегації Бруней Даруссаламу було присуджено особливу відзнаку «Високодостойна делегація». Лише 22 команди були удостоєні цієї нагороди за відмінне знання процедурних правил, активну адвокацію інтресів своєї країни, дипломатичну і виважену взаємодію з іншими членами делегації.

Окрім прийняття резолюцій української команди, студентка 4-го курсу бакалаврської програми «Етика-Політика-Економіка» Факультету суспільних наук УКУ Катерина Подгорська здобула нагороду «Position paper award» за найкращий у комітеті позиційний документ, що ілюструє глибокі знання тем засідань, виважену і чітку позицію країни щодо цієї теми, а також пропонує певний напрямок дій для ефективного вирішення сучасних глобальних проблем.

«Наприкінці конференції я, як і всі, була вже трохи втомлена, адже складно впродовж кількох днів з пів п’ятої до опівночі бути на онлайн-зв’язку. Коли оголосили, що прийняли наші напрацювання, я зраділа, і розслабилась, подумавши “ми зробили все, що могли”. А вже коли почула про свою нагороду, то сприйняла це як додатковий бонус, отримати який не сподівалася», – згадує Катерина Подгорська.

Хороші результати на конференції є також добрим показником для університетського клубу Модель ООН УКУ, адже це можливість заявити про себе як організацію і знайти партнерів серед інших світових клубів.

«Тепер ми можемо об’єднувати свої команди і надалі брати участь в проєкті попарно, як це було з УКУ і Києво-Могилянською академією. До того ж, думаю, що наші досягнення є великою мотивацією для решти учасників клубу. Ми хочемо докласти всіх зусиль, щоб передати свій досвід, підготувати нову команду, яка б могла наступного разу взяти участь у схожій конференції, сподіваюся, вже офлайн», – додає Катерина Подгорська.

Впродовж чотирьох днів робочих засідань українські студенти працювали над спільними резолюціями разом із 1350-ма іншими делегатами усього світу. 

Теги: