До складу литовської делегації також увійшли надзвичайний і повноважний посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, голова Комітету національної безпеки і оборони Сейму Литовської Республіки Лаурінас Кащюнас, заступник голови Комітету у європейських справах Сейму Литовської Республіки Аудронюс Ажубаліс, заступник голови депутатської групи дружби Литви з Україною Йонас Ярутіс та радник з питань зовнішньої політики голови Сейму Литовської Республіки Вайдотас Вєрба.

У зустрічі також взяла участь співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою Юлія Овчинникова.

Окрім того, на запрошення предстоятеля помісної Української Православної Церкви до спілкування долучилися матері полонених українських воїнів – представниці «Всеукраїнського громадського руху матерів та родичів учасників АТО “Берегиня”».

На початку заходу глава ПЦУ і гості з Литви вшанували полеглих українських воїнів, поклавши квіти до Стіни пам’яті загиблих захисників України, яка розташована на мурах Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Згодом сторони обговорили низку актуальних питань. Зокрема, мова йшла про звільнення українських полонених і в’язнів Кремля, становлення й процес визнання Православної Церкви України, ситуацію з порушенням прав людини, зокрема й прав духовенствата віруючих ПЦУ в тимчасово окупованому Криму і окремих районах Донецької й Луганської областей та добрі двосторонні відносини між Україною і Литовською Республікою.

Предстоятель розповів про надзвичайно складну ситуацію в Криму, де окупанти намагаються фактично повністю знищити українські церковні громади на чолі з митрополитом Сімферопольським і Кримським Климентом, який, не зважаючи на російські вимоги своїми силами знести власний храми, протистоїть незаконним діям окупаційної влади. За словами глави ПЦУ, на окупованих територіях Донбасу ситуація не краща, адже там помісна Українська Православна Церква знаходиться фактично у підпіллі.

Особливу увагу під час зустрічі було приділено питанню визволення утримуваних на окупованих територіях та в Росії, зокрема тих, про яких наразі немає ніякої актуальної інформації. З цього приводу до присутніх звернулися матері полонених українських воїнів, які закликали усіляко сприяти якнайшвидшому звільненню бранців Кремля.

«Одна з основних місій Церкви – це молитва, однак і подібні зустрічі є надзвичайно важливими. Бо хоч ми й не можемо напряму вплинути на того, хто відповідальний за агресію проти нашої країни, але в результаті спільних зусиль й консолідованої підтримки усіх друзів України ми бачимо позитивні зміни», – сказав владика.

Зі свого боку голова Сейму Литовської Республіки зазначила, що їхня місія полягає в тому, щоби засвідчити непорушну підтримку Литвою територіальної цілісності й незалежності України та разом з партнерами сприяти настанню повноцінного миру.

«Бажаю вам сил і натхнення трудитися на благо свого народу та допомагати сусідам і друзям досягнути справедливого миру. Це добра справа, яка базується на правді, а вона робить світ кращим», – підсумував митрополит Епіфаній.

Теги: