Ще 2 листопада 2020 року перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова провела в режимі відеоконференції переговори з генеральним секретарем ОІС Юсефом аль-Отайміном, під час яких відновила запит України на набуття статусу спостерігача в організації, підкресливши, що це сприятиме поглибленню взаємодії з державами ісламського світу.

Прагнення Києва викликало зацікавленість закордонних ЗМІ, зокрема азербайджанських. Так, кореспондент азербайджанського інформаційно-аналітичного порталу Caliber.Az звернувся до Еміне Джапарової з питаннями, що стосуються цих напрямків зовнішньої політики України.

Як розповіла Еміне Джапарова, з огляду на те, що чисельність мусульман в Україні, за різними оцінками, становить від 1,5 до 2 млн, до того ж корінний народ, кримські татари — мусульмани-суніти, Україна цими питаннями займається досить активно, а заявку до Організації ісламської співпраці подавала ще кілька років тому.

За словами Джапарової, в Україні багато діаспор, у тому числі азербайджанська, тож, на її думку, роль ісламського фактора досить висока, отже інтегруватися в мусульманський світ через своїх громадян-мусульман — це правильний шлях для української зовнішньої політики.

Перша заступниця міністра висловила жаль з приводу того, що внутрішній регламент ОІС не дозволяє найближчим часом розраховувати на позитивне розв’язання питання:

«На жаль, ми сьогодні є „заручниками“ пакетного розгляду питань, а в ОІС діє принцип консенсусу. З цього „пакету“ ми вийти не можемо. У мене була розмова з генеральним секретарем ОІС та низкою дипломатів. Наші посли проводили свою роботу. Але Україна залишається в „пакеті“, і діяти інакше, допоки не зміниться внутрішній регламент в ОІС, неможливо. Але так чи так ми будемо присутні на різних заходах ОІС, будемо говорити про те, чому Україна хоче отримати статус, чому для нас це важливо».

За словами Еміне Джапарової, більш обнадійливою виглядає перспектива отримання Україною статусу в Тюркській раді: «Щодо Тюркської ради, то перспектива отримання Україною статусу реальна та близька. Україна завдяки своїм громадянам — кримським татарам є в тому числі спадкоємицею тюркської культури, тюркської ідентичности. Участь у цій організації дозволить посилити трек співпраці з тюркськими країнами. На зустрічі з генеральним секретарем Тюркської ради Багдадом Амрєєвим восени минулого року мені повідомили, що є багато країн, які хочуть отримати різні статуси в цій організації. І тепер триває напрацювання чітких критеріїв і форматів партнерства, що будуть запропоновані певним державам. Або це асоційований член, або спостерігач, або щось ще. Ми чекаємо затвердження цих критеріїв».

Як відомо, 24 грудня 2020 року перший заступник міністра закордонних справ України провела зустріч з генеральним секретарем Міжнародної організації тюркської культури (TÜRKSOY) Дюсеном Касеїновим. Еміне Джапарова повідомила про зацікавленість України брати активну участь у діяльності організації — це дозволить продемонструвати особливі зв’язки України з тюркським світом і сприятиме досягненню загальних цілей.

Пресслужба українського МЗС також повідомляла про зустріч Еміне Джапарової з послом Республіки Узбекистан в Україні Алішером Курмановим 3 березня 2021 року. Під час зустрічі співрозмовники зазначили прагнення України та Узбекистану до активізації двостороннього діалогу з широкого спектра питань, зокрема в галузі торгівлі, взаємодії в рамках міжнародних організацій, культурно-гуманітарної співпраці, а також обговорили намір України отримати статус спостерігача в Тюркській раді, що дасть не тільки додаткові можливості розвивати відносини з державами-членами Ради, а й дозволить продемонструвати особливі зв’язки України з тюркським світом.

Теги: