Під час відвідин о. Петро у єпархіальному управлінні зустрівся з владикою Йосафатом Мощичем, єпископом Чернівецьким, та поділився спогадами про життя Церкви на Буковині в першій половині 90-х років ХХ століття.

У ході візиту о. Петро Голіней на правах упорядника Музею підпільної духовної семінарії (м. Яремча) повернув із його фондів експонати, що походять із катедрального собору – посуд із миром, датований 1943 роком, парафіяльну печатку церкви Успення Пресвятої Богородиці австрійського періоду, парафіяльну печатку церкви Успення Пресвятої Богородиці румунського періоду та штамп деканального уряду Чернівецького деканату румунського періоду. Дані раритети знайдені під час ремонту престолу Успенського собору 1990 року та зберігалися у приватній колекції о. Михайла Косили, колишнього пароха та декана Чернівецького (1990–1995). Пізніше зберігалися у фондах Музею підпільної духовної семінарії.

На закінчення владика Йосафат Мощич, висловлюючи слова вдячності о. Петру, подарував копію ікони Матері Божої Чернівецької «Надія безнадійних» та книгу Нестора Мизака й Андрія Яремчука «Нарис історії УГКЦ на Буковині», а також запросив на храмове свято, яке завершить святкування 200-ліття катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці.

Теги: