"Архієрейський собор під головуванням Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета розглянув прохання митрополита Егінського і Пороського Авксентія про прийняття його і його єпархії до складу Української Православної Церкви Київського Патріархату. Ця єпархія не належить до Елладської Православної Церкви, а є окремою Церквою старостильників. Вона має 70 священнослужителів, 50 ченців, які подвизаються в 10 монастирях", – говориться у постанові.

"Прийняти митрополита Егінського і Пороського Авксентія і його єпархію до складу УПЦ Київського Патріархату з титулом митрополит Херсонеський і Егінський.
Піднести до Бога подячні молитви за Його сприяння подальшому існуванню і зростанню Української Православної Церкви Київського Патріархату", – йдеться у постанові.

Коментуючи цю подію, московський диякон Андрій Кураєв пише в своєму блозі: "Філарет випередив Кирила і прийняв до себе грецьких старостильників". Мається на увазі, що в РПЦ дискутується питання, яким чином можна помститися Елладській Православній Церкві через визнання останньою автокефалії ПЦУ. Лунають голоси, щоб визнати грецьких старостильників.

Крім того, Архієрейський Собор колишньої УПЦ КП засудив українську владу за відсутність державної реєстрації УПЦ КП.

Теги: