В новині зазначається, що єпископ Адріан Кулик, який днями потрапив у скандал з побиттям жінки, через що було відкрито кримінальне провадження, не є єпископом УПЦ.

"У репортажі названо чоловіка єпископом УПЦ. Ця інформація не відповідає дійсності, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. А. Кулик на сьогодні є «кліриком ПЦУ», а раніше був в «УПЦ КП» і насправді не має законної архієрейської хіротонії", - говориться у новині.

Слід зазначити, що в Україні присутні дві православні Церкви з однаковою назвою - одна є частиною Московського Патріархату і має церковну та юридичну назву "Українська Православна Церква", друга є автокефальною і має церковну та юридичну назву "Українська Православна Церква (Православна Церква України)". Тобто остання має подвійну назву.

Подвійні назви доволі часте явище в православному світі. Наприклад, Російська Православна Церква офіційно має подвійну назву: "Руська Православна Церква / Московський Патріархат". Саме до цієї Церкви належить УПЦ на чолі з митрополитом Онуфрієм. Тому часто її назву конкретизують, додаючи в дужках чи без них "... Московського Патріархату".

У 2018 році парламент України пішов назустріч частині вірян УПЦ (МП), які бажали її перейменування, і видав закон про уточнення у назві цієї Церкви приналежності до РПЦ / Московського Патріархату. УПЦ (МП) не виконує цей закон, її спікери часто заперечують підлеглість РПЦ, хоча ця адміністративно-канонічна підлеглість прописана в семи пунктах Статуту УПЦ (МП).

Раніше офіційний сайт УПЦ (МП) також перекручував інформацію та дезінформував про церковні конфлікти.

Теги: