Священнослужитель 11 листопада брав участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри», яка проходила в Києво-Печерській Лаврі.

Крім того, кілька студентів духовних шкіл УПЦ (серед них – студент ВДС Степан Сенчук) повернулися з освітньої подорожі з богословського факультету Баламандського університету. Архімандрит Роман (Ханнат) є викладачем церковного співу та гімнографії на богословському факультеті цього ліванського вишу.

Супроводжував отця Романа заступник голови ВЗЦЗ УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич.

Архімандрит Роман нагадав, що саме з Антіохією пов’язана діяльність таких отців Церкви і подвижників благочестя як, до прикладу, святитель Іоанн Златоуст та преподобний Іоанн Дамаскін. «Щонеділі у православних храмах співається воскресний канон з Октоїха авторства Іоанна Дамаскіна і у православних храмах відправляється літургія Іоанна Златоуста», - зауважив отець Роман. Врешті, і формування загально православної чернечої традиції відбувалося з врахуванням тих уставів і приписів, які виникли у Сирії.

Отець Роман розповів і про сучасне життя Антіохійської Православної Церкви. Так, зокрема, у Сирії вона налічує 1,5 мільйона вірян, у Лівані – 200 тисяч. Серед православних Туреччині є 15 тисяч вірних саме Антіохійського Патріархату. Це пов’язано із тим, що мешкають вони на тих землях історичної Великої Сирії, які опинилися у складі Туреччини. Це й сама давня Антіохія – сучасне турецьке місто Антакья (патріарша кафедра наразі перебуває у столиці Сирії Дамаску). Має Антіохійська Церква й велику діаспору, а в США провадить навіть активну місіонерську діяльність, зауважив отець Роман.

Він також наголосив, що із великою радістю і як велику Божу ласку сприйняв свою можливість побувати в Україні: «Я дуже люблю Українську Православну Церкву, і ви теж любіть вашу Церкву і бережіть її зі смиренням».

Присутні також мали можливість задати отцю Роману свої запитання, які стосувалися різних аспектів духовного життя, молодіжного служіння та стану православ’я, християнства загалом на Близькому Сході.

Розпочалася і завершилася зустріч молитвою, при чому на завершення отець Роман (Ханнат) виконав тропар свята Успіння Пресвятої Богородиці арабською мовою. Мелодійний східний церковний спів, який залунав у стінах семінарського храму святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, пролунав і за участі семінаристів, чиї голоси послужили для тропаря мелодійним фоном.

Теги: