Під час нещодавньої поїздки до Греції митрополита Полтавського та Миргородського УПЦ (МП) владики Філіпа (Осадченка) стався інцидент, коли за богослужінням в одній із єпархій Елладської Православної Церкви митрополит зайняв Горнє місце за відсутності правлячого архієрея. Це викликало непорозуміння серед греків.

"Шановні владики, коли служите в єпархіях інших Помісних Церков не піднімайтеся на Горнє місце, сидить там лише правлячий єпископ. Адже у Храмі Христа Спасителя або Успенському соборі Кремля нікому не спаде на думку сидіти на Патріаршому троні. По-хорошому і в усіх храмах єпархії вікарії повинні під час читання Апостола сидіти лише на стільчику поряд із троном правлячого єпископа Москви", - написав співробітник Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату ієромонах Григорій (Соколов) на своїй сторінці у Фейсбуці.

Такий стан речей він пояснив "літургійною традицією розуміння влади правлячого єпископа, з яких багато хто у нас малограмотний, на жаль".

При цьому співробітник ВЗЦЗ РПЦ помістив фотографію з місця події, коли митрополит Полтавський Філіп, з благословення предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія, очолює 16 листопада 2021 року літургію у храмі святителя Спиридона, єпископа Триміфунтського чудотворця, на острові Корфу в Греції.

Теги: