Замість ратифікації Стамбульської конвенції ВРЦіРО закликає вживати практичні заходи та розвивати національне законодавство України з протидії домашньому насильству та насильству проти жінок.

"Вірні різних конфесій стурбовані повідомленням Офісу Президента України про намір подати до парламенту законопроєкт про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (відомої як Стамбульська конвенція). Наше занепокоєння викликає ідеологічна заангажованість та окремі положення Стамбульської конвенції, які переконують нас у недоцільності ратифікації саме цього міжнародного документу", - говориться у заяві.

Зазначається, що "Стамбульська конвенція запроваджує поняття “гендер”, як ідеологічний концепт самоідентифікації людини (стаття 3). З цим не можна погодитися, адже ігнорування факту наявності біологічних статей, які характеризують жінку або чоловіка, та пов’язане з цим зобов’язання навчати дітей нестереотипним гендерним ролям (стаття 14 конвенції) несе загрози спотворення у молодого покоління своєї статевої ідентичності, популяризації одностатевих сексуальних стосунків та поширення випадків захворювання на гендерну дисфорію серед дітей і молоді".

Насправді в Стамбульській конвенції не міститься визначення “гендеру” як ідеологічного концепту самоідентифікації людини - таке тлумачення цьому поняттю дала сама Всеукраїнська Рада Церков. “Гендер” - широковживане у світовій науці поняття, яке не заперечує існування статі людини, але констатує сам факт, що в різних народах, культурах та епохах чоловічі та жіночі ролі можуть відрізнятися і проявлятися в різних варіантах самоідентифікації людини.

Тим не менше, Рада Церков закликає українську владу не ратифікувати цю конвенцію. Рада наголошує, що за сприяння ВРЦіРО 2017 року парламент вже прийняв Закон № 2227-VIII, спрямований на імплементацію положень Стамбульської конвенції, оминаючи суперечливі поняття типу “гендер” та “гендерна ідентичність”: була введена кримінальна відповідальність за домашнє насильство, уточнений зміст статей про сексуальне насильство та про інші злочини, запроваджений механізм обмежувальних заходів і приписів щодо кривдників. Крім цього, був прийнятий спеціальний Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що свідчить про можливість для України йти своїм шляхом і розвивати власне законодавство, яке може бути кращим за Стамбульську конвенцію.

Фото vrciro.org.ua

Теги: