Під час архіпастирського візиту до США Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет виступив в ефірі «Голосу Америки», повідомляє РІСУ. Він розповів про стосунки між Київським та Московським Патріархатами на сьогодні та дав кілька порад Предстоятелю РПЦ, який поки що, як зауважив Першоєрарх УПЦ КП, «просто боїться» зустрічі з ним.

«Я б порадив Патріарху Кирилу визнати автокефалію української Церкви, відмовитись від Української Церкви (Московського Патріархату), сприяти об’єднанню», — зазначив Патріарх Філарет. За його словами, такі дії не лише дадуть змогу встановити дружні стосунки між Українською та Російською Церквами, а й вплинуть на стосунки між державами. «Тому що коли Церкви будуть дружніми, то й народи і держави будуть дружніми», — додав Предстоятель УПЦ КП.

Він висловив переконання, що візитами в Україну Патріарх Кирил не зміцнить свого становища — бо вони навпаки сприяють тому, що зміцнюється Київський Патріарха. «Його приїзди викликають в народі таку думку: ми думали, що належимо до Української Церкви, а, виявляється, ми належимо до Російської Церкви. Тому думка православних, що вони не до тієї Церкви належать, саме підсилює Київський Патріархат», — пояснив Патріарх Філарет.

Предстоятель УПЦ КП також запевнив, що очолювана ним Церква і надалі залишається відкритою до діалогу, результатом якого бачить об’єднання і створення єдиної помісної української православної Церкви. За його словами, «Москва ж бачить результатом можливого діалогу об’єднання всього українського православ’я та приєднання його до Москви». Та хоча цілі сторін на сьогодні різні, Патріарх Філарет переконаний, що діалог таки можливий, бо «існування незалежної держави працює на створення єдиної помісної українськаї православної Церкви». «Цей процес розпочався, і він — незворотній», — наголосив Предстоятель УПЦ КП.

Архипастирський візит Предстоятеля УПЦ КП до США розпочався 29 жовтня і триватиме до 16 листопада.

Теги: