Інцидент у Києві: російську ікону не відпустили в україномовний храм УПЦОрганізатори привезення до України шанованої Серафімо-Дивеєвської ікони Божої Матері «Розчулення» («Умиління») без пояснення підстав змінили графік перебування святині, не допустивши її вчора до ставропігійного Спасо-Преображенського храму у Києві (УПЦ МП), де правлять українською. Ікону до Києва привіз 22 листопада Патріарх Московський Кирил.

За попередньою інформацією, яка широко анонсувалася на офіційному сайті УПЦ, у церковних ЗМІ та на рекламних носіях у столиці, 5-6 грудня ікона Божої Матері «Розчулення» мала бути у Спасо-Преображенському храмі на Теремках-2. Однак вже після привезення ікони до Києва програму було змінено й ікона не потрапила у Преображенську церкву. Натомість вона залишилася на три дні у Свято-Покровському жіночому монастирі столиці.

Вчора, у неділю 5 грудня, Спасо-Преображенський храм на Теремках був повний народу, який очікував привезення святині. Представники храму пояснили, що з не залежних від них обставин програму перебування ікони «Розчулення» було змінено. Втім, напередодні свята Введення у храм Божої Матері настоятель ставропігійної Спасо-Преображенської церкви єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) привіз до храму список чудотворної Єрусалимської ікони Божої Матері, написаний та освячений на Святій Землі. Замість однієї святині парафіяни єдиного в Києві україномовного храму УПЦ мали можливість вклонитися іншій.

Як повідомляла «Релігія в Україні», Спасо-Преобженський храм на Теремках-2 - єдиний у Києві храм Української Православної Церкви (Московський Патріархат), де богослужіння щосуботи правляться українською мовою.

Ікону «Умиління» до Києва привіз 22 листопада Патріарх Московський Кирил. Сьогодні, 6 грудня – останній день перебування ікони в Україні.

Теги: