Меморіальна дошка Патріарху УГКЦ Йосипу Сліпому у Харкові знаходилася на вул. Малиновського, 5, на приміщенні колишньої в’язниці, де перебував видатний український церковний діяч під час пересилки в Сибір. Тепер у цій будівлі розміщуються підрозділи міліції. Восени 2010 року Дзержинський районний суд Харкова ухвалив рішення меморіальну дошку зняти.

Тепер за справу повернення меморіальне знаку на місце взялася Львівська міськрада, повідомляє РІСУ.

"Я мав попередню розмову з губернатором Харківщини Добкіним. Він висловив жаль з приводу цих ганебних подій, коли шовіністи зірвали дошку і розбили її. Ми домовились, що Львів власним коштом виготовить цю таблицю, а влада Харкова забезпечить її законне розміщення", – заявив міський голова Львова Андрій Садовий. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Відкриття меморіальної дошки Патріарху УГКЦ Йосипу Сліпому у Харкові відбулося 2005 року. Через три роки дошку розбили невідомі. Після цього випадку її відновили. Але восени 2010 року Дзержинський районний суд Харкова ухвалив рішення, згідно з яким пам'ятний знак встановили незаконно — без узгодження з міською владою. «Прибрати» пам'ятний знак суд доручив тому, хто домагався цього, — керівнику громадської організації «Велика Русь» Юрію Апухтіну. Після того, як дошку зняли, члени вищезгаданої організації розбили її.

Довідка:

Патріарх Йосип Сліпий (17.02.1892 – 7.09.1984) – видатний український церковний і громадський діяч, патріарх Української Греко-Католицької церкви, вчений і богослов.

Після навчання в Інсбруці (Австрія) та Римі захистив докторат, став професором догматичного богослов’я у Львівській семінарії. З 1926 р. – ректор Греко-Католицької Богословської Академії у Львові. У грудні 1939 року за згодою папи Пія XII митрополит Андрей Шептицький висвятив Йосипа Сліпого на єпископа із правом наступництва. По смерті митрополита Шептицького 1 листопада 1944 року Йосип Сліпий перебрав керівництво галицької митрополії. У 1945 році разом з іншими українськими греко-католицькими владиками був ув'язнений радянською владою і засуджений на 8 років позбавлення волі. Під час етапу до Мордовських таборів, Йосип Сліпий перебував кілька тижнів у Харківській пересильній в'язниці.

У 1963 році завдяки клопотанням Папи Івана ХХІІІ, Президента США Дж. Кеннеді, інших відомих політичних і громадських діячів країн світу, митрополита Йосипа Сліпого звільнено і депортовано.

За кордоном Йосип Сліпий розгорнув активну діяльність, спрямовану на визнання в світі і створення Патріархату Української Греко-Католицької Церкви, на пожвавлення релігійного, громадського життя української діаспори. Завдяки подвижницькій роботі Йосипа Сліпого, у Римі побудовано собор св. Софії, придбано і відновлено парафіяльний храм Жировицької Матері Божої, зорганізовано Український Католицький Університет св. Климента, налагоджена видавнича робота. У 1965 році став кардиналом.

У 1992 році його останки перевезли до Львова і поховали в кафедральному соборі Святого Юра.

Теги: