У приміщенні Львівського кооперативного коледжу економіки та права відбувся XIV фестиваль православних колективів «Прощання з колядою», організований Львівським Ставропігійним братством св. ап. Андрія Первозваного (УАПЦ).

Як повідомив РІСУ заступник голови братства Юрій Федів, цьогорічний захід був особливим, оскільки крім колективів із Львівщини прибули гості із м. Тернополя та з м. Сянок (Польща). Загалом у фестивалі взяли участь 14 колективів.

З благословенням до присутніх від духовенства Львівської єпархії УАПЦ звернувся архиєпископ Львівський Макарій (Малетич), який у своїх словах згадав про давній звичай українців прославляти Христа у колядках, про традицію родинного торжества. Також владика подякував господарям свята – Львівському ставропігійному братству св. ап. Андрія Первозваного за організацію свята, яка проводиться їхніми зусиллями з 1997 року.

Виступ розпочав хор храму Воздвиження Чесного Хреста з Тернополя, найдавнішої церкви міста, яка є його ровесницею та стала першою громадою УАПЦ на Тернопільщині у 1990 році. Хористи прибули разом із своїм настоятелем о. Дмитром Лисаком.

Продовжив виступ зразковий фольклорно-обрядовий ансамбль «Ходаки» із с. Малий Ходачків Тернопільської області. Цей колектив є досить відомим за межами нашої країни, оскільки репрезентував українську коляду вже у 9 країнах Європи.

Продовжили програму виступу хори інших храмів Львівської єпархії УАПЦ.

Кульмінацією свята став виступ ансамблю «Відемо» із м. Сянок (Польща) під керівництвом Маріани Ярої. Колектив, який створений на базі Об’єднання українців Польщі у м. Сяноку, відомий своїми піснеспівами не тільки у Польщі, але далеко за її межами.

Закінчилася коляда виконанням піснеспівів хору «Оранта» Успенської Ставропігії м. Львова.

Фестиваль був приурочений початку святкування двадцятиріччя всеукраїнської газети «Успенська вежа».

Теги: