Щорічна зустріч українських греко-католицьких і православних єрархів Північної Америки зустрілися в Клірвотері, штат Флорида 27-28 січня 2011 року. Єрархи проводять такі зустрічі з 2001 року задля обговорення питань, пов'язаних з діяльністю та життям митрополій і єпархій та для розгляду можливостей, які можуть допомогти Церквам стати ближчими. Про це повідомляє РІСУ з посиланням на «Католицький оглядач».

Тема цьогорічної зустрічі – «Можливості на шляху до єдності – Що у нас спільного і що нас поділяє». Отець Стівен Войциховський, директор Інституту східно-християнських студій імені Митрополита Андрія Шептицького Університету Святого Павла в Оттаві, Онтаріо, Канада представив точку зору українських католиків. Протоєрей д-р Ярослав Буціора, настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці і професор богослов'я в Коледжі Святого Андрія (Вінніпег, Канада) представив православну точку зору.

О. Стівен проаналізував діалоги між Католицькою і Православною Церквами. Він розповів про північноамериканську православно-католицьку консультацію, засновану в 1965 році і Об'єднаний комітет православних і католицьких єпископів, заснований в 1981 році. Обидві комісії опублікували не мало "узгоджених заяв", які стосуються багатьох аспектів віри, які обидві сторони спільно поділяють: про Таїнствах, Богослов'я, Догми, і т.д. Комісії також обговорили ті моменти, стосовно яких важко досягнути згоди. о. Стівен представив думки сучасних східних католицьких богословів щодо цих проблем. Йшлося про доцільність проведення богословських консультацій, які б розробили конкретні документи для діалогу.

За словами о. Ярослава, успішним діалог буде тоді, коли обидві сторони готові відмовитися від будь-яких упереджень по відношенню одна до одної. Він вислови думку, що українські богослови повинні бути включені в більш широкий екуменічний діалог, а не дозволяти іншим говорити від їхнього імені. За словами о. Ярослава, справжня "зустріч" та переговори між українською католицькою і православною Церквами може стати «каталізатором відродження нашої власної релігійної ідентичності, так необхідної в даний час". Учасники "повинні бути послідовними і теологічно зрілі в їх прагненні до єдності ... повинні слухати один одного ... будьте терплячі щодо того, що мало місце в історії ... і не боятися дивитися в очі один одному з любов'ю, бачити один одного як братів у Христі ...», – наголосив він.

Коли десять років тому зустрічі тільки були започатковані, був намір створити можливість для єпископів познайомитися один з одним для запобігання конфліктам, які розділили Церкву в Україні. В 2011 році єпископи побачили необхідність створення постійної Української православно-католицької богословської консультації, яка буде складатися з єрархів і богословів обох Церков для підготовки поглибленого аналізу і підготовки майбутніх зустрічей. Кожна з юрисдикцій – в США і в Канаді – найближчим часом повинна призначити відповідальних осіб для участі в цих консультаціях.

Єрархи вирішили спільно звернутись до віруючих з Послання з нагоди 25-річчя Чорнобильської катастрофи, Незалежності України і Голодомору. Сторони також домовились направити найближчим часом спільний лист до послів Канади і США в Україні і державних відомств двох країн про стурбованістьу зв'язку, як йдеться у повідомленні, «з надзвичайною небезпекою, яка постала перед українською нацією у зв’язку з діями сьогоднішнього уряду, який займає проросійську позицію і відмовився від прозахідної орієнтації попередніх урядів». Значне занепокоєння висловловлюють єрархи у зв’язку з втручанням нинішнього уряду в церковне життя – зокрема, йдеться про відкрите фаворитизування Московського Патріархату в Україні.

Заплановано також провести спільний симпозіум у 2013 році з нагоди 1025-річчя хрещення України. Рішення про місце і зміст симпозіуму буде прийняте на наступній зустрічі. У рамках підготовки до симпозіуму сторони висловили бажання відвідати Константинополь і Рим для зустрічі із Папою Бенедиктом XVI і Патріархом Варфоломієм I, щоб проінформувати їх про свої спільні зустрічі та, як йдеться у повідомленні, «висловити глибоке бажання подолати поділи Тіла Христового, а також щоб заручитися їх підтримкою для осягнення єдності в церковному житті України».

Наступну зустріч заплановано провести у Колоні (Британська Колумбія, Канада) весною 2012 року.

Цьогоріч у зустрічі взяли участь: митрополит Костянтин – Предстоятель УПЦ в США, митрополит Філадельфії Стефан (УГКЦ), митрополит Вінніпегу і Канади Лаврентій – УГКЦ, митрополит Юрій - Предстоятель УПЦ в Канади, архієпископ Антоній УПЦ в США, єпископ Річард – єпископ УГКЦ в Чикаго, Степан – єпископ Торонто УГКЦ в Канаді, Павло – єпископ Стемфордський УГКЦ в США, Девід – єпископ Едмонтона УГКЦ в Канаді, Іван – єпископ Парми УГКЦ в США, Кен – єпископ Нью-Вестмінстерський УГКЦ в Канаді, Андрій – єпископ Саскатунський УПЦ в Канаді, єпископ Даниїл – УПЦ в США і Браєн – єпископ єпархії Саскатун УГКЦ в Канаді. Іларіон – єпископ Едмонтона УПЦ в Канаді не зміг бути присутнім у цьому році. Єпископ Василь (Лостен), єпископ-емерит Стемфордської єпархії УГКЦ в США був присутній на засіданні в якості гостя.

Теги: