Представник УПЦ (МП) у Верховній Раді: «УПЦ немає ніякого відношення до встановлення храму-намету, а тим більше до його демонтажу»Представник Української Православної Церкви (Московський Патріархат) у Верховній Раді України протоієрей Василій Русінка у коментарі порталу УПЦ «Православія в Україні» з приводу знесення храму-намету навколо парламенту України заявив, що «Українська Православна Церква немає ніякого відношення до встановлення храму-намету, а тим більше до його демонтажу».

За словами офіційного Представника УПЦ (МП) у Верховній Раді, з боку УПЦ "не було ніяких офіційних заяв до державних інституцій щодо встановлення храму-намету навпроти Верховної Ради. Це право використовувала виключно громада, в якої силоміць відібрали храм у Тернопільській області".

Як повідомив протоієрей Василій Русінка, "КП «Київблагоустрій» попереджало настоятеля та громаду наметового храму про антисанітарний стан прилеглої території. Крім того, комунальне підприємство просило оформити наметовий храм як малу архітектурну форму у відповідних інстанціях Київської міської державної адміністрації. Тому, якщо не було ніякої реакції з боку настоятеля та громади на зауваження «Київблагоустрію», то й не дивно, чому з’явилось таке рішення, а після цього відбувся демонтаж храму-намету на честь Олександра Невського".

Сьогодні УПЦ ініціює зустріч із настоятелем цього храму протоієреєм Олегом Сирком та громадою. На зустрічі буде вивчатися питання повернення захопленого майна, яке було відібране у громади УПЦ (Свято-Троїцький храм у с. Рохманів) на Тернопільщині ще 7-8 років тому, що і призвело до встановлення храму-намету навпроти Верховної Ради у знак протесту.

У той же час, повідомив о. Василій, УПЦ не полишає надії збудувати храм на честь Олександра Невського в Маріїнському парку, позаяк цей храм раніше дійсно знаходився у цьому парку, поки не був зруйнований радянською владою.

Теги: