4 жовтня в Ялті відкрилась Міжнародна наукова конференція «Мистецтво співіснування християн. Уроки історії та виклики сучасності». Конференція організована Міжнародною групою «Примирення в Європі — завдання церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

З вітанням на адресу конференції звернувся глава УПЦ митрополит Київський і всієї України Володимир. Текст його вітання оголосив секретар Сімферопольської єпархії протоієрей Олександр Якушечкін. Він також зачитав привітання митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря.

З вітаннями на адресу конференції звернулися також Апостольський нунцій в Україні архієпископ Томас Галіксон, Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав Шевчук та голова Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України єпископ Уланд Шпалінгер.

В роботі конференції беруть участь представники Православної, Римо-Католицької, Греко-Католицької та протестантських Церков з України, Білорусі, Польщі та Німеччини. Українську Православну Церкву (Московського Патріархату) на конференції представляють проректор Київської духовної академії і семінарії з науково-богословської роботи доцент Володимир Бурега та викладач цієї академії протоієрей Миколай Данилевич.

В перший день роботи конференції були представлені доповіді, присвячені історії і сучасності співіснування християн на Європейському континенті та релігійній ситуації в сучасній Україні. В другій половині дня відбувся круглий стіл «Бути християнином сьогодні: в пошуках нової ідентичності».

Міжнародна група «Примирення» була створена 1974 року з ініціативи Євангелічно-Лютеранської Церкви і Польської Екуменічної Ради з метою сприяння примиренню між польським і німецьким народами, відносини між якими були суттєво погіршені в наслідок подій Другої світової війни. У 1995 році до групи «Примирення» долучились нові учасники: представники України та Білорусі. Так виник сучасний проект «Примирення в Європі — завдання церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині». Від України до складу групи «Примирення» входять представники Української Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України та Римо-Католицької Церкви в Україні.

Теги: