У парламенті відбулося засідання Української міжконфесійної християнської місії25 березня 2013 року в Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відбулося розширене засідання правління Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ і сайт УПЦ КП.

Засідання розпочалося з робочої зустрічі правління Місії з членами та працівниками секретаріату профільного Комітету. За дорученням голови Комітету Андрія Кожем'якіна до учасників Міжконфесійної християнської місії звернувся народний депутат України, член Комітету Сергій Сас, який відзначив важливість спільного служіння представників християнських конфесій для осіб, котрі відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Він поінформував присутніх про законотворчу роботу, яка ведеться у Комітеті, особливо з питань, що стосуються Пенітенціарної служби України.


В свою чергу, представники конфесій поінформували членів Комітету про роботу, яка проводиться духовенством в місцях позбавлення волі, а також про проблеми, які мають місце, особливо в частині конституційного права на свободу віросповідання. Кожен з членів Місії висловив свої побажання щодо співпраці з Комітетом.

Зокрема, протоієрей Павло Основенко, УПЦ КП, зауважив: “Бажаю щоб Комітет підготував такі законопроекти, які відповідають не лише літері, але і духові Закону Божого, тоді легше буде священикам служити, а громадянам, в місцях позбавлення волі, легше буде користуватися правами, які їм гарантує Конституція України.”

Кожен із членів Місії висловив свої побажання щодо співпраці з Комітетом. Так, ієрей Костянтин Пантелей, секретар правління Місії, керівник Відділу Курії Української Греко-Католицької Церкви з душпастирства в пенітенціарній системі України, відзначив: «У місцях У парламенті відбулося засідання Української міжконфесійної християнської місіїпозбавлення волі ніколи не буде забагато священиків і волонтерів, тому законодавчі ініціативи у сфері душпастирства в тюрмах мають враховувати найкращий міжнародний досвід і водночас особливості України, а також багатоконфесійну палітру служіння».

Заступник начальника профільного Департаменту ДПтС Віталій Хведчук відзначив: «Щороку близько 40 тисяч наших громадян, більшість з яких молодого та працездатного віку, звільняються з місць позбавлення волі. Їх дальше життя впливає на економічну безпеку нашої держави, тому пенітенціарна служба розглядає діяльність релігійних організацій як партнерів у цьому процесі. Ми дивимося на них не лише як на релігійні організації, які здійснюють додатковий громадський контроль за діяльністю установ виконання покарань, а і як на тих, що беруть на себе відповідальність за служіння своїх священників».

Відтак представники Церков підсумували результати співпраці у Місії, обговорили заходи з нагоди святкування 15-ї річниці ДПтС України в контексті ювілею Хрещення Русі-України та запланували наступне виїзне засідання правління Місії до Миколаївської області. Рішенням членів правління головою правління на наступні два роки було обрано протоієрея Віктора Яценка, УПЦ (МП).

Учасники Місії відвідали Свято-Володимирський храм УПЦ у Верховній Раді України, де спільно сфотографувалися.

Теги: