УГКЦ сподівається, що у Москві почують слова митрополита Антонія про відсутність конфліктів між УГКЦ та УПЦ у ГаличиніПрезидент Папської ради сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох відзначив, що останнім часом істотно зменшилася кількість звинувачень у прозелітизмі греко-католиків у Західній Україні з боку православних. Такої ж думки дотримується глава УГКЦ Святослав (Шевчук), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Такі звинувачення з боку православних сьогодні вже не так часто звучать, як це було в минулому», - зазначив гість Українського католицького університету.

Кардинал Курт Кох підкреслив, що саме питання прозелітизму є дуже складним, бо не кожне звинувачення в прозелітизмі має під собою справжнє підґрунтя. «За цим питанням стоїть проблема свободи вибору окремої людини. Кожен має право обирати ту конфесію і Церкву, до якої хоче належати. Тому такі питання повинні максимально залишати за людиною право на свободу вибору», - сказав він.

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук), який супроводжував високого гостя в католицькому університеті, висловив сподівання, що всі звинувачення з боку Російської Православної Церкви щодо греко-католиків урешті відійдуть у минуле.

«Протягом 20 років ми чуємо звинувачення, однак проблеми залишаються тільки тоді, коли існує небажання мати єдність. Слова Митрополита Антонія є знаковими, і ми сподіваємося, що врешті усі закиди греко-католиків, які ми чуємо від представників Російської Православної Церкви, відійдуть у минуле. Сподіваємося, що ця інформація, яка йде від представника УПЦ (МП), буде почута в Москві, в Російській Православній Церкві. Щодо нас, греко-католиків, то ми завжди будемо говорити правду, хоч би якою гіркою вона була», - наголосив глава УГКЦ.

Питання «прозелітизму УГКЦ» та конфліктів між греко-католиками і православними (Московського Патріархату) у Західній Україні завжди піднімається з боку ієрархії РПЦ перед Ватиканом, коли мова заходить про налагодження православно-католицького діалогу та про можливість зустрічі Папи Римського з Патріархом Московським. Між тим, 27 травня, під час VІІ Фестивалю ЗМІ православних у Львові, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський Антоній (Паканич) запевнив, що в Галичині немає непорозумінь між православними та греко-католиками і стосунки між обома Церква в цьому регіоні стабільні.

Теги: