Архієпископ Митрофан: «Відсутність конфліктів між православними та греко-католиками в Галичині ще не означає, що проблем з УГКЦ взагалі немає»Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського Патріархату) архієпископ Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук) розповів про підсумки візиту в Україну голови Папської Ради зі сприяння християнській єдності та співголови змішаної Міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами кардинала Курта Коха, повідомляє "Релігія в Україні".

В коментарі порталу «Православіє в Україні» владика Митрофан зазначив, що "візит кардинала Коха в Україну є знаковою подією" і "доброю нагодою" для УПЦ донести до керівництва Католицької Церкви свою позицію щодо актуальних питань католицько-православних взаємин в Україні.

Зокрема, кардинал був прийнятий Предстоятелем УПЦ митрополитом Київським і всієї України Володимиром, який поділився з кардиналом Кохом своїм баченням проблем та перспектив міжхристиянських відносин як в Україні, так і в світі загалом. Також пройшла робоча зустріч голови Папської Ради з керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспільським Антонієм. "На цій зустрічі відбулася відверта розмова про ті проблеми, які сьогодні виникають у взаєминах між православними і католиками в Україні", - повідомив архієпископ Митрофан.

За визначенням архієпископа, "переважна більшість католиків, які мешкають в Україні, це католики східного обряду, які входять до складу Української Греко-Католицької Церкви. Взаємини між православними та греко-католиками в Україні мають непросте минуле. Маємо визнати, що в нашій історії, починаючи з кінця XVI ст., ми зустрічаємо більше прикладів конфліктів та протистоянь між православними та греко-католиками, аніж прикладів мирного співіснування та співпраці".

Разом з тим "сьогодні між нами вже немає таких гострих протистоянь, які траплялися ще 20 років тому", сказав владика Митрофан. "Зокрема, в Галичині, де, перш за все, і мали місце зіткнення на релігійному грунті, сьогодні ситуація стабілізувалася. До речі, нещодавно про це сказав і митрополит Бориспільский Антоній. Хоча, звісно, що відсутність гострих конфліктів між православними і греко-католиками в Галичині, ще не означає відсутності проблем у відносинах з УГКЦ взагалі", - додав архієрей, нагадавши, що глава УПЦ митрополит Володимир у своїй доповіді на останньому Архієрейському Соборі у Москві зазначав з цього приводу таке: «На відміну від 1980-90-х років, взаємовідносини між православними і греко-католиками в Україні в цілому є не такими напруженими. Виникають лише окремі непорозуміння, головною причиною яких, на наш погляд, є спроби Греко-Католицької Церкви створювати і розвивати свої структури в регіонах, де переважає православне населення. Слава Богу, сьогодні нам вдалося не допустити порушень громадського порядку і конфронтацій на релігійному грунті. Однак, небезпека виникнення такого протистояння зберігається».

Отже, за висновками владики Митрофана, "останнім часом ми спостерігаємо конфліктні ситуації не в Галичині, а в інших регіонах, зокрема, в Центральній та Східній Україні", про що він раніше робив офіційні заяви. "На жаль, ми поки ще не можемо сказати, що керівництво УГКЦ бере до уваги позицію нашої Церкви, - повідомив архієпископ УПЦ. - Зокрема, місяць тому, 9 травня 2013 року, Предстоятель УГКЦ Верховний архієпископ Святослав Шевчук у своїй промові на ІІ Конгресі мирян Києво-Галицької митрополії УГКЦ досить відверто заявив, що пріоритетом для УГКЦ сьогодні є «євангелізація у Східній Україні»". За словами архієпископа Митрофана, в УПЦ не заперечують права УГКЦ опікуватися своїми вірними, які компактно проживають у різних регіонах України, однак "ми наполягаємо на тому, що в Україні слід дотримуватися тих домовленостей, яких досягнуто в православно-католицькому діалозі. А саме – ми маємо запобігати випадкам прозелітизму, тобто переманювання православної пастви до лона УГКЦ. На жаль, такі випадки мали місце", свідчить владика Митрофан.

Втім, як зазначив священнослужитель, під час зустрічей представників УПЦ із головою Папською Ради зі сприяння християнської єдності вдалося відверто обговорити ці проблеми. "З боку кардинала ми побачили розуміння всієї складності конфесійної ситуації в Україні. Сподіваємося, що візит кардинала Коха в Україну буде сприяти вирішенню проблемних питань у взаєминах між нашими Церквами", - висловив сподівання голава ВЗЦЗ УПЦ архієпископ Митрофан.

Цікаво, що сам владика Митрофан не брав участі у заходах, пов’язаних з візитом кардинала Курта Коха, перебуваючи весь час у Луганській єпархії.

Теги: